Ara Llibres | Actualitat | Violeta Richart guanya el XXII premi Roc Boronat de l’ONCE amb la novel·la Y
Aquesta web utiliza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús i la nostra política de cookies. OK | Més informació

Violeta Richart guanya el XXII premi Roc Boronat de l’ONCE amb la novel·la Y

2771_whatsapp-image-2020-07-07-at-15.28.17.jpeg

El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Violeta Richart com a guanyadora de la XXII edició per l’obra Y.

Y és una novel·la d'una sensibilitat estranya i absorbent, sensual i solitària. Situada en un present pacífic i civilitzat, en una societat utòpica on tothom viu en harmonia amb la natura. Un present, però, travessat per un secret: què se n'ha fet dels homes? On han anat a parar? Que són totes aquestes creus que de tant en tant sembren parcel·les allunyades del bosc?

Y relata el descobriment de l'amor d'una noia que, com el món que habita, també amaga un secret dintre seu. Un secret que amenaça els fonaments d'aquesta nova civilització sense homes, i que la pot condemnar a la més obscura solitud.

Violeta Richart va néixer a Abaran (Múrcia) i va arribar a Catalunya quan tenia només un any. Escriu des que era molt jove, tant narrativa com poesia. És llicenciada en Psicologia i professora de català i anglès, estima especialment la literatura i la cultura modernistes. Diagnosticada com a autista fa uns anys, abandonà completament la seva activitat artística, en considera-la un subproducte estrafolari del seu transtorn. Y és la seva darrera producció literària abans de la retreta, i va ser rescatada de l'oblit en curioses circumstàncies i enviada al XXII concurs literari Roc Boronat.

Y arribarà a les llibreries a la tardor publicada per Amsterdam Llibres, que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada. El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €.

A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Santi Moese, Instructor de Tiflotecnologia i Braille a la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya, ha guanyat la categoria de prosa amb l’obra La Carmeta. El premi està dotat amb 900 €.

Aquest matí s’han lliurat els trofeus als guanyadors en un acte simbòlic a l’ONCE Catalunya, atès que la gala d’entrega es va haver de suspendre el 26 de març per la Covid-19. Hi han participat el delegat territorial d’ONCE Catalunya, Enric Botí; el president del Consell, David Bernardo, i el director editorial de Som, Joan Carles Girbés. Enric Botí ha destacat el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i ha afegit que aquest premi celebra que la cultura ens fa millor com a persones. També ha posat de manifest la bona participació, la quarta més alta de la història dels Premis. Joan Carles Girbés ha celebrat l’elevada participació d’enguany i ha destacat que les obres premiades aquestes últimes edicions demostren que el Roc Boronat permet descobrir noves veus literàries, a més de matisos de veus ja consolidades.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Joan Carles Girbés, director editorial de Som; Vicenç Villatoro, escriptor; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Carlota Freixenet, llibretera de la Llibreria La Carbonera; Maria Escalas, autora i escriptora; Rafael Vallbona, guanyador en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.

© 2013 Ara Llibres S.C.C.L.
Tots els drets reservats

Subscriu-te al nostre butlletí
Temes d'interès: