Ara Llibres | Catàleg | Fabra i Coromines
Aquesta web utiliza cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús i la nostra política de cookies. OK | Més informació
Fabra i Coromines
Autoria:

Joan Coromines, Pompeu Fabra

Gènere:

Memòria històrica, Veus del país

Data de publicació:

10/09/2018

ISBN:

9788416915668

Format:

23 x 16 cm

Enquadernació:

Tapa tova

Núm. de pàgines:

224

Tags: Llengua

Fabra i Coromines

Joan Coromines, Pompeu Fabra

Edició a cura de Josep Ferrer i Joan Pujadas

Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili recull, d’una banda, un llarg retrat literari de Pompeu Fabra que Joan Coromines va escriure i publicar en Lleures i converses d’un filòleg (1971). En aquesta semblança literària, Coromines ret homenatge a qui ell considerava el seu gran mestre. Admirablement ben escrit, Coromines desplega tota la seva sensibilitat literària i humana.

D’altra banda, el volum recull la relació epistolar que van mantenir els dos filòlegs, bàsicament datada en l’època de l’exili posterior a la Guerra Civil. Malgrat les dificultats del moment, Coromines, un cop estabilitzada la seva situació personal i laboral, no va abandonar mai un Fabra ja ancià. Així mateix, el llibre també recull la correspondència que va mantenir Joan Coromines amb Ferran Rahola, Vicenç Vives i Frederic Rahola amb relació al mestre Fabra i la seva obra.

Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili posa, doncs, en relació dos lingüistes fonamentals de la nostra llengua, no només per les seves aportacions a la llengua catalana, sinó també pel seu tarannà i compromís humà i cívic i la seva insubornable defensa de Catalunya, i es publica en el marc de l’Any Pompeu Fabra, que commemora el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana (1918).

Joan Coromines

(Barcelona, 1905 – Pineda de Mar, 1997) fou un lingüista català, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana. Va ser un dels principals especialistes en lingüística romànica. Estudià a la Facultat de Filosofi a i Lletres de la Universitat de Barcelona, i va completar estudis en diverses ciutats europees. El 1930 començà a treballar a l’Institut d’Estudis Catalans i el 1931 publicà la seva tesi doctoral, Vocabulario aranés. Exiliat després de la Guerra Civil, fou catedràtic de la prestigiosa University of Chicago fins a la seva jubilació,i rebé l’eminent doctorat honoris causa de la Universitat de la Sorbona de París (1978). A Ara Llibres hem editat, en col·laboració amb la Fundació Pere Coromines, els tres volums del Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana; la versió divulgadora i compacta del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, i els Itineraris. Excursions a la recerca del mot, de la paraula viva.

Vegeu tots els seus llibres >

Pompeu Fabra

(Gràcia, 1868 - Prada de Conflent, 1948) va ser un científic brillant, que va codificar i modernitza 
la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions. L’any 1891 va publicar la seva primera gramàtica, Ensayo de gramática de catalán moderno. Va participar en la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’any 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques, obra col·lectiva però elaborada principalment per Fabra. El treball de codificació es va completar amb el Diccionari ortogràfic, la Gramàtica catalana i el Diccionari general de la llengua catalana. Després de la Guerra Civil es va exiliar a Prada de Conflent, on, tot i les penúries materials i morals, va continuar treballant per la llengua catalana.

Vegeu tots els seus llibres >

Fes-ne un tast

© 2013 Ara Llibres S.C.C.L.
Tots els drets reservats

Subscriu-te al nostre butlletí
Temes d'interès: