Maria Nicolau

Cuina! O barbàrie

«Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona i defensar-ho davant de qui fos. No sigueu bàrbars, cuineu!»

Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges d’una recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures. Contra l’extinció d’aquest atreviment, contra el síndrome del no-tinc-temps i la barbàrie d’una societat que menja però no cuina, aquest llibre ens urgeix a recuperar el sentit de l’acte més primigeni de la vida: alimentar-nos.

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

Què n'han dit?

«Un llibre històric, suculent, bestial.» —Josep Roca

«Quina meravella! Serà el meu regal per a tothom a qui estimo en els propers anys.» —Laura Rosel

«La Maria Nicolau ha reinventat la literatura gastronòmica, si més no en català.» —Miquel Bonet

«Quin llibre tan bestial! Maria, com m’ho he passat! Diu en Josep Roca que qui el llegeixi no podrà fer altra cosa que estimar la Maria Nicolau per sempre. Quanta raó! Llegiu-lo i enamoreu-vos-en.» —Anna Guitart

«És molt gros el que has fet. És un llibre ple de vida!» —Laura Rosel

«Maria Nicolau es una comunicadora nata que necesita defender impetuosamente lo que piensa.» —Cristina Jolonch a Quédate a comer

«Això que ha fet la Maria és un castell de focs, una revolució, un espetec de sabors i textures.» —Elisenda Pineda

«Tros de llibre.» —Marta Vives

«Un llibre que durarà anys i anys! Un llibre d’autèntica fera ferotge! Una meravella!.» —Pere Cardona

«Aprenc, m’emociono i ric. Vehement, ho dic, el millor llibre de cuina i vida.» —Ada Parellada

«És un llibre important. Probablement el més important escrit sobre cuina, i en català, en molt de temps.» —Albert Molins Renter

«Un llibre que hauria de ser a totes les cases i que ja és un dels més venuts!» —Xavier Graset al Més 324

«No hi ha cap mena de dubte que el llibre català de l’any —i potser de la dècada— és “Cuina! o Barbàrie” de Maria Nicolau.» —Miquel Bonet al Tarragona digital

«”#Cuina o barbàrie” és molt més que cuina, és un treball d’antropologia.» —Òscar Moré al podcast Llapis de memòria (La SER)

«La gràcia és que la passió i el carisma amb què transmet les coses no tenen ni una engruna de postureig ni cunyadisme culinari.» —Joan Burdeus a Núvol

«El llibre connecta i reivindica la cuina de generacions de dones i dones.» —Carles Fiter al Nació Digital

«Nicolau ha escrit una mena de biografia sentimental que elogia “l’acció viva de cuinar”. Ho certifico amb l’entusiasme de lector i aprenent.» —Josep Maria Fonalleras a El Periódico

«En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.» —Víctor Antich a El Nacional

«Narrado con eficacia, a veces, con furia, el resultado es un híbrido entre el manual y la reflexión. Maria conoce la materia, es buena comunicadora, polemista y reñidora. La Che culinaria: victoria o muerte.» —Pau Arenós a El Periódico

«Nicolau ha logrado algo distinto y necesario: 240 páginas repletas de anécdotas, reproches, historias y reflexiones. Un lúcido ensayo gastronómico que, por momentos, también es poesía, recetario y libro de memorias.» —Carlos G. Cano a la SER

«Hilarant i de fàcil lectura, “Cuina! O barbàrie” ens fa girar els ulls cap a la cuina casolana i ens recorda que la cuina és un acte d’amor per compartir amb amics i familiars.» —Alfred Martínez a La Marina Plaça

«Sense embuts i amb humor, ens renya perquè hem desistit de cuinar, i ens repta a fer-ho si no volem quedar a la mercè de les empreses de precuinats.» —Mar Robabert Maltas a El País

Entrevistes