Maria Nicolau

Cuina! O barbàrie

«Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona i defensar-ho davant de qui fos. No sigueu bèsties, cuineu!»

Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges d’una recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures. Contra l’extinció d’aquest atreviment, contra el síndrome del no-tinc-temps i la barbàrie d’una societat que menja però no cuina, aquest llibre ens urgeix a recuperar el sentit de l’acte més primigeni de la vida: alimentar-nos.

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

 

Amb el suport de:

Què n'han dit?

«Un llibre històric, suculent, bestial.» —Josep Roca, sommelier

«Quina meravella! Serà el meu regal per a tothom a qui estimo en els propers anys.» —Laura Rosel, periodista

«La Maria Nicolau ha reinventat la literatura gastronòmica, si més no en català.» —Miquel Bonet, periodista

«Quin llibre tan bestial! Maria, com m’ho he passat! Diu en Josep Roca que qui el llegeixi no podrà fer altra cosa que estimar la Maria Nicolau per sempre. Quanta raó! Llegiu-lo i enamoreu-vos-en.» —Anna Guitart, periodista

«Suculent i ple de vida.» —Alfred Martínez a La Marina Plaça

«És molt gros el que has fet. És un llibre ple de vida!» —Laura Rosel

«Maria Nicolau es una comunicadora nata que necesita defender impetuosamente lo que piensa.» —Cristina Jolonch a Quédate a comer

«Això que ha fet la Maria és un castell de focs, una revolució, un espetec de sabors i textures.» —Elisenda Pineda

«Tros de llibre.» —Marta Vives

«Entre tanta remor globalitzadora, l’eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l’any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l’epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.» —Marc Casanovas, cuiner

«Un llibre que durarà anys i anys! Un llibre d’autèntica fera ferotge! Una meravella!.» —Pere Cardona

«Aprenc, m’emociono i ric. Vehement, ho dic, el millor llibre de cuina i vida.» —Ada Parellada

«És un llibre important. Probablement el més important escrit sobre cuina, i en català, en molt de temps.» —Albert Molins Renter

«Un llibre que hauria de ser a totes les cases i que ja és un dels més venuts!» —Xavier Graset al Més 324

«No hi ha cap mena de dubte que el llibre català de l’any —i potser de la dècada— és “Cuina! O barbàrie” de Maria Nicolau.» —Miquel Bonet al Tarragona digital

«”Cuina! O barbàrie” és molt més que cuina, és un treball d’antropologia.» —Òscar Moré al podcast Llapis de memòria (La SER)

«La gràcia és que la passió i el carisma amb què transmet les coses no tenen ni una engruna de postureig ni cunyadisme culinari.» —Joan Burdeus a Núvol

«El llibre connecta i reivindica la cuina de generacions de dones i dones.» —Carles Fiter al Nació Digital

«Nicolau ha escrit una mena de biografia sentimental que elogia “l’acció viva de cuinar”. Ho certifico amb l’entusiasme de lector i aprenent.» —Josep Maria Fonalleras a El Periódico

«En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.» —Víctor Antich a El Nacional

«Narrado con eficacia, a veces, con furia, el resultado es un híbrido entre el manual y la reflexión. Maria conoce la materia, es buena comunicadora, polemista y reñidora. La Che culinaria: victoria o muerte.» —Pau Arenós a El Periódico

«Nicolau ha logrado algo distinto y necesario: 240 páginas repletas de anécdotas, reproches, historias y reflexiones. Un lúcido ensayo gastronómico que, por momentos, también es poesía, recetario y libro de memorias.» —Carlos G. Cano a la SER

«Hilarant i de fàcil lectura, “Cuina! O barbàrie” ens fa girar els ulls cap a la cuina casolana i ens recorda que la cuina és un acte d’amor per compartir amb amics i familiars.» —Alfred Martínez a La Marina Plaça

«Ressegueixo la meravella de llibre que ha escrit la Maria Nicolau, aquest esmolet de cuinera, “Cuina! O barbàrie”. El llibre és fantàstic. » —Xavier Graset a El Punt Avui+

«Sense embuts i amb humor, ens renya perquè hem desistit de cuinar, i ens repta a fer-ho si no volem quedar a la mercè de les empreses de precuinats.» —Mar Rocabert a El País

«Esperaba lo que iba a encontrar, pero no imaginaba que podía quedarme tan corto. “Cuina! O barbàrie” es mejor de lo que intuía; uno de los libros de cocina más redondos que he tenido en mucho tiempo en las manos.» —Ignacio Medina a Siete caníbales

«”Cuina! O barbàrie” és una obra que revoluciona el gènere dels llibres de cuina.» —Màrius Serra a La Vanguardia

«Si us agrada cuinar, llegiu-lo. Si no us agrada cuinar, també!» —Ester Franquesa Bonet

«És un llibre formidable, emocionant (digueu-me, com és possible que se us neguin els ulls de llàgrimes llegint una recepta de fricandó?).» —Xavier Cuadras Morató a 5centims.cat

«Maria Nicolau, cuinera de formació i de professió, s’ha colat no només a les nostres cuines, sinó també a les nostres biblioteques amb “Cuina! O barbàrie”.» —Xevi Sala a El Punt Avui

«És bona, la Nicolau. En comptes d’escriure un llibre sobre cuina n’ha escrit un sobre cuinar, i en aquesta erra hi ha la diferència que la separa de tot el que s’ha publicat aquests 30 anys en què la cuina catalana ha tingut més estrelles que el cel.» —Antoni Bassas al Diari ARA

«Una lliçó d’economia, d’arrels, d’humanitat, de vida!» —Alex Arenas

«Anar a les presentacions del seu llibre és rebre una arenga desbocada a favor d’una vida menys automatitzada, una filípica que no deixa ningú indiferent i convenç els més conservadors i descreguts. La Maria Nicolau diu ben clar que el món és cosa nostra.» —Martí Sales a El Crític

«Una autèntica obra d’ètica en el sentit més interessant del terme (el de preguntar-nos què és el que val la pena, per què cal lluitar, quina és la vida bona).» —Arià Paco a Núvol

«Qui hauria dit que un llibre de cuina arribaria a tenir l’èxit i l’impacte que ha tingut “Cuina! O barbàrie”!» —Adam Martín a La tarda de Catalunya Ràdio

«Que em perdonin, però a mi em va semblar que llegia Josep Pla, segons com.» —Ramon Bassas a la Revista Valors

«Un assaig culinari sobre la nostra gastronomia i una manera d’entendre la vida.» —Josep Rexach a Vilaweb

«El discurs de Nicolau (resumible però no reduïble a l’imperatiu “cuina!”) és magnètic.» —Arià Paco a Núvol

«100% inspirador, 200% emotiu.» —Carles González

«Amb un estil planer, directe i contundent, i molt sentit de l’humor.» —Alfons Petit al Diari de Girona

«Això és més que un receptari. Hi ha reflexió, opinió, sentit comú. Un llibre per llegir, no només per consultar.» —Aureli Barrull

«Maria Nicolau és una comunicadora heterodoxa i infatigable que aposta per deixar de banda la mandra, física i mental, i exigeix unir el talent, el treball i el sentit comú per ser coherent.» Nacho Borraz a La Central

«Comunicadora nata y erudita interdisciplinaria, Nicolau encabeza el Renacimiento que necesitamos después de una era de oscurantismo gastronómico.» —Joan Burdeus a El País

«Un llibre de cuina captivadorament ben escrit. Assistim a una lliçó.» —Luis M. Alonso al Dominical

«El llibre de cuina i la cuinera revelació del 2022.» —Montserrat Serra a Vilaweb

«”Cuina! O barbàrie arriba per revolucionar els llibres de cuina. De fet, ja és una revolució en si del mateix gènere, perquè ens parla de cuina (i de la vida) de manera literària, poètica, humorística i fins i tot científica.» —Laia López a El Culturista

«Sobretot és un al·legat polític que, des de la sàvia antropologia del dia a dia, ens alerta sobre la deshumanització que comença a la cuina de casa nostra. Pura vida.» —a El País (Quadern)

«Trasciende el recetario porque desde el título, que guiña el ojo a Rosa Luxemburgo, se aproxima a la filosofía de combate.» —Jordi Amat a El País (Babelia)

«Ha sacsejat el món gastronòmic i els fogons de moltes llars amb els seus consells, trucs i evocacions al voltant del menjar.» —Mar Rocabert a El País (Quadern)

«Un discurs ben articulat, des de la passió de qui creu en la praxi, tant vital com política.» —Mar Calpena a Crític

«Una oda al risc i la improvisació davant dels fogons.» —Judit Castaño a El Periódico

«Un volum inoblidable que està tan ben escrit, i explica tantes coses de qui som i hem estat, que salta de la prestatgeria de llibres de receptes a la de grans llibres de l’any.» —Oriol Lladó, periodista

«El gran fenómeno gastro-literario del año.» —Jesús Rojas a la revista Elle

«Es la aparición más importante en los últimos cien años, en el mundo de la cocina, y su influencia, con el tiempo, creo que será legendaria.» —Oscar Tarrio, director periodístic de Chefs 4 Estaciones

«Una meravella de llibre.» —Juli Peretó a Revista Mètode

«Vet aquí aquest “cuina” que hi ha al títol del llibre i que no és pas substantiu sinó un imperatiu directe i com una casa de pagès: fes el fotut favor de cuinar!» —Núria Cadenes a Vilaweb

«És el fenomen de la dècada. Ha dit exactament el que jo tenia al pap i no he tingut la valentia, ni prou coneixements ni el salero per dir-ho. I crec que podria posar la mà al foc
que això mateix li ha passat a força cuiners, tant professionals com amateurs.» —Ada Parellada

Entrevistes

El País (Quadern): Un d’Els 10 millors llibres del 2022

TV3 (Tot es mou): Maria Nicolau, xef: “La cuina s’aprèn com s’aprèn a respirar o a caminar. Ens ve de sèrie”

Diari ARA: Maria Nicolau: “Tens més poder comprant menjar que no pas votant cada quatre anys”

TV3 (Més324): Maria Nicolau ens presenta l’assaig Cuina! O barbàrie

TV3 (APM): “La televisió és cultura” amb Maria Nicolau

La Vanguardia: Maria Nicolau y la cocina importante

TV3 (Planta Baixa): Maria Nicolau: com fer el millor pa amb tomàquet

La Vanguardia (Quédate a comer): Maria Nicolau: “La gastronomía que leo no me interpela y no habla de gente como yo” [podcast]

Núvol: Maria Nicolau: “Si no cuinem, quedem a la intempèrie de les grans corporacions”

El Matí de Catalunya Ràdio: Maria Nicolau: “Si no sabem cuinar, en base a què prendrem decisions?”

El Punt Avui: Maria Nicolau: “Si no ets cuiner de veritat, no te’n sortiràs”

El Temps: Maria Nicolau: “Som analfabets culinaris”

Nació Digital: Maria Nicolau: “Si renunciem a l’autonomia de cuinar, serem menys lliures”

Cadena SER: GATRONOMIA. Cuina o barbàrie

Rac1 (Islàndia): Maria Nicolau, xef: “És mentida que no tingueu temps de cuinar. Us fa mandra o preferiu menjar pinso”

Catalunya Ràdio (La tarda de Catalunya Ràdio): La xef Maria Nicolau: “Si renunciem a cuinar no podrem dir que no quan només quedi menjar precuinat”

iCat fm (Els experts): Maria Nicolau: “Cuinar és decidir com vols que sigui el món”

La SER (Llapis de la memòria): Entrevista a Maria Nicolau [podcast]

Diari ARA: Maria Nicolau: “No feu llistes de la compra, ni programeu ni organitzeu àpats amb antelació”

El Punt Avui+: La prova de foc

Vilaweb: Maria Nicolau: “És una vergonya que en aquest país per 25 euros no puguis menjar en condicions a cada cantonada”

Connecticat: Cuina! O barbàrie, el nou llibre de Maria Nicolau

La Vanguardia: Escriure i cuinar

El País (Quadern): Maria Nicolau: “No ens falta temps, ens falta rebost”

Revista Mètode: Entrevista a Maria Nicolau

El 9 TV: Entrevista a Maria Nicolau

Bon Viveur: Quanto basta

Siete caníbales: El plato y la receta. Cuina! O barbàrie

Núvol: Festa o barbàrie

Revista Valors: La cuina és política

El País: Las estrellas pasan, la despensa queda

Crític: Maria Nicolau: “No et falta temps per cuinar, el que passa és que no vols cuinar”

Blog “Chefs 4 Estaciones”: La ética del oficio

Diari de Girona: Maria Nicolau: “Se’ns està morint la cuina a casa”

Unió de pagesos: Maria Nicolau: “La cuina és el nostre matrimoni amb el sector primari, i el tipus de vincle que hi establim decidirà el seu futur”