Gabi Martínez

Delta

Traducció de Maria Climent Huguet

El relat apassionant de la vida a Buda, la primera illa d’Europa que desapareixerà engolida pel mar a conseqüència del canvi climàtic.

“Si Buda cau, caurà el delta sencer, perquè aquesta és la primera peça d'un ecosistema que compartim tots. Si no defenseu l'illa no podreu defensar la resta. A Barcelona ens estudien com a les formigues per a fer-nos fora. L’Administració treballa amb el temps. Nosaltres som finits. Ells, infinits. Esperaran que marxem. L'èxode no es produirà de forma violenta sinó que cadascú de vosaltres conclourà que s'ha de retirar mansament, com si fos una cosa lògica, inevitable. Però no és veritat! Devem i encara podem defensar aquest espai.”

Tan a prop i alhora tan lluny del nostre imaginari de les nostres preocupacions. Fins que un dia, més aviat del que creiem, desapareixerà per sempre. Així és l’illa de Buda, una extensió de terra en la desembocadura de l’Ebre, en la punta del Delta, que serà la primera illa d’Europa engolida pel mar. El temporal Glòria de fa uns anys va deixar un rastre de cinc morts i un canvi d’actitud i de percepció: va impulsar l’aigua salada tres quilòmetres terra endins, va inundar el quinze per cent dels arrossars, va arrasar estructures de cultiu de musclo, va volatilitzar la platja del Trabucador i va engolir la de la Bassa de l’Arena. Una destrucció que palesa que l’amenaça sobre aquest indret meravellós i d’una enorme riquesa mediambiental és ben real.

L’escriptor Gabi Martínez s’hi ha instal·lat a viure durant tot un any a l’illa de Buda i ens transmet amb la força de les paraules com és la realitat al Delta de l’Ebre –amb els seus blancs i negres, però també grisos i tot tipus de colors–, com viuen els ebrencs la moderna estigmatització de la pesca i la caça i com és possible trobar l’equilibri entre els humans i un espai natural que s’ha de conservar per al futur. Un gran treball de recerca i vivències que ens permet resseguir la vida dels habitants d’aquesta part del nostre territori amb el ritme d’una magnífica obra narrativa. Vivències, certeses i debats candents que aquesta obra malda per obrir i generar amb la intenció de conèixer millor el Delta i contribuir a la seva pervivència eterna.

Entrevistes