Txell Feixas Torras

Dones valentes

Un homenatge a les dones que no s’han sotmès i que estan canviant la història de l’Orient Mitjà

«Com és que Txell Feixas Torras pot ensenyar-nos tantes històries i tan descomunals, tan portentoses, tan honorables, tan transcendents, i totes, totes, protagonitzades per dones? Fàcil: perquè Txell Feixas Torras les veu. Perquè les vol veure. Perquè a ella les vides de totes aquestes dones valentes no se li han fet transparents, quan se les ha topades a Beirut, a Gaza, a Rojava, al Kurdistan iraquià, a Síria» Gemma Ruiz Palà, al pròleg del llibre.

En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat. De vegades, la lluita és per la pura supervivència; d’altres, una lluita conscient i organitzada —política— per guanyar i defensar drets tan bàsics com el dret a néixer, el dret a avortar, el dret a una educació, a una feina digna, a defensar-te de qui et vol destruir, a conservar allò que encara no t’han pogut manllevar… El dret, en resum, a existir.

La mirada de la periodista Txell Feixas Torras, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l’Orient Mitjà, és sensible a les històries de les dones valentes i anònimes que potser no troben espai als informatius, però que commouen, empoderen i expliquen millor que cap altra notícia els canvis que vindran i que fa temps que truquen a la porta dels països àrabs.

Què n'han dit?

«Un excel·lent treball periodístic. Si us plau, llegiu-lo.» —Mònica Terribas

«Un llibre dur per injustícies, colpidor per històries, engrescador per esperances i preciós tot ell.» —Jordi Armadans

«Saber mirar, saber entendre, saber dir.» —David Fernàndez

«Històries de vida de grans dones.» —Alba Alfageme

«Tretze testimonis que us remouran les consciències i que us faran adonar de la realitat que teniu més a prop per començar a canviar-la.» Fe Fernàndez

«Quin llibre! I quin cor tan encongit que m’ha quedat.» —Roc Casagran

«Txell Feixas sap veure l’ànima; posa el focus allà on ningú mira; sap explicar amb rigor i humanitat.» —Marta Vives

«Aquest és un llibre infal·lible.» —Dioni Porta

«Que dur tot el que explica Txell Feixas. Coratge immens el d’aquestes Dones valentes.» —Júlia Bertran

«Les seves paraules són rigoroses i gaudeixen d’una absència de paternalisme i condescendència que les fa atractives i molt necessàries.» —Laura Galve

«M’ha emocionat, m’ha deixat petrificada, m’ha fet rabiar… Quanta força!» —Anna Pibernat

«resulta imprescindible llegir llibres com aquest de Txell Feixas. Absolutament recomanable. —Júlia Costa a Llegir.cat

Entrevistes