Pep Antoni Roig

L’aire de les coses

L’Espinàs que va néixer el dia que va morir

"No tinc ‘tècnica d'inspiració’. Deixo, senzillament, que l'aire de les coses entri en mi." Josep Maria Espinàs

Aquest llibre és la trobada entre un mort i un viu. El mort és l’escriptor Josep Maria Espinàs i el viu un altre Josep Maria, però que es diu Pep i és seixanta anys més jove. El primer va morir el 5 de febrer del 2023 després d’una rica i llarga carrera literària, mentre que el segon, aquell vespre, va escriure un obituari a la premsa digital confessant no haver llegit gairebé res d’aquell home de la pipa que coneixia, això sí, per ser l’autor del Cant del Barça, fundar els Setze Jutges i publicar durant quatre dècades un article diari a la premsa.
L’aire de les coses narra el descobriment d’un escriptor tan reconegut i únic com poc llegit per les noves generacions. Pep Antoni Roig es rebel·la contra aquest greuge, i a través d’una immersió als prop de cent llibres i milers d’articles publicats per l’Espinàs, es troba de cara amb una lectura que el transformarà, l’ajudarà a entendre’s a ell mateix i crearà també un diàleg permanent entre la Catalunya d’ahir i la d’avui. Una aproximació íntima, personal i sensible a la figura de Josep Maria Espinàs que reivindica el fil que ens lliga i construeix amb qui ha contribuït a construir la història del nostre país. Un país on és normal tot el que fa mig segle semblava extraordinari i on, a la vegada, comença a ser extraordinari tot el que mig segle enrere era ben normal.

 

(Una coedició amb Publicacions de la Generalitat de Catalunya)

Què n'han dit?

«En aquests dies de decadència hi ha brots verds dignes d’una nova Renaixença, i proclamo que quan algú li posi nom a aquesta etapa haurà d’incloure per força “L’aire de les coses” de Pep Antoni Roig.» —Jofre Llombart

Entrevistes