Marc Casanovas

No soc un dels vostres

Un cuiner a contracorrent. Un restaurant icònic. I la gran mentida dels xefs superestrella.

La història mai explicada del restaurant L’Aram, de l’Àlex Montiel, és periodisme gastronòmic en estat pur.

Som a la Barcelona preolímpica. Amb tot just divuit anys, l’Àlex Montiel es posa al capdavant de L’Aram, el restaurant de la seva mare. El tindrà obert durant set anys, i passarà a les pàgines de la història de la cuina d’autor com un estel fugaç: cremarà estereotips, provocarà fascinació i incomprensió a parts iguals, i acabarà desertant de l’alta cuina sense deixar rastre. Què se’n va fer, del jove capaç de capgirar l’escena gastronòmica abans que uns pocs xefs s’erigissin en els nous genis de la societat catalana?

Aquesta és la història inaudita i sense filtres dels anys bojos i daurats de la cuina d’avantguarda barcelonina i de l’enfant terrible que va triar la integritat abans que l’èxit. Amb el testimoni del mateix Montiel i d’alguns dels noms més sonats del panorama culinari mundial —Adrià, Gagnaire, Casas, Berasategui—, Marc Casanovas desenterra el relat ocult d’una època clau per entendre la cultura gastronòmica del nostre país.

 

Amb el suport de:

Què n'han dit?

«Aquest llibre és el retrat d’un cuiner talentós i indomable del principi dels anys 90 en una Barcelona pre i post olímpica desitjosa de trencar motlles. Una història que forma part dels meus records.» —Philippe Regol, observador gastronòmic

«Un llibre al·lucinantment bo i necessari. Una de les millors cròniques que hem llegit!» —Llibreria Foster & Wallace

«Marc Casanovas fa una gran feina en narrar la vida complexa (i complicada) d’una figura rotunda, rebel, desacomplexada, la d’un cuiner ple de talent que un dia va dir “prou”. Pau Gros Calsina, traductor, corrector i lector editorial

«De gran qualitat periodística. Molt amè!» —Joan Carles Girbés, director editorial

«La historia de Àlex Montiel merecía un libro para situarlo en el lugar que le corresponde.» —Cristina Jolonch al pòdcast “Quédate a comer”

«Lectures que reconforten. Gaudint d’un magnífic llibre que s’hauria de llegir a totes les cuines i escoles d’hostaleria. Per saber d’on venim i reflexionar sobre cap a on volem anar.» —Pep Palau, creador de Fòrum Gastronòmic

«Toca tots els temes de la cuina actual i pràcticament tots els temes de la vida. Un llibre fet amb passió i implicació, com ha de ser!» —Sanjosex, creador de Fòrum Gastronòmic

«Un ensayo que me ha ganado desde las primeras sílabas y he acabado engullendo como si fuera un snack esferificado. Casi trescientas páginas que se convierten en un bocado suculento y corrosivo gracias a la enjundia creativa que comparten el autor, Marc Casanova, y su protagonista, Àlex Montiel, cocinero de L’Aram y bajista de HHH.*» —Andoni Sarriegi, editor del blog Ajonegro i redactor del Grupo Gourmets

«Feia molt que no passava una nit en blanc per acabar un text. Molt ben escrit, relata un període clau de la gastronomia catalana.» —Pep Pelfort, cuiner i gastrònom

«Además del relato de amour fou por la cocina de Àlex Montiel en una Barcelona preturística en la que algunos se atrevieron a creer que estaba todo por hacer y todo era posible, el libro desvela la obsesión de un joven chef con tanto talento como conciencia de clase por no convertir su restaurante en elitista.» —Toni Massanés a La Vanguardia

«Un dels llibres gastronòmics de la temporada.» —Víctor Recort, escriptor

«Un llibre emocionant, proper, feréstec, honest i inspirador. Acabo el llibre i ara em sento òrfena.» —El Ginjoler, càtering

«El libro de Casanovas propone una narrativa diferente a través de la historia de Montiely, con él, de la alta cocina catalana y española de las últimas décadas.» —Iker Morán al web Hule y mantel

«Una lectura carismàtica, ferotge, directa. Autèntica. És “hardcore” gastronòmic Sense floritures i amb molta essència.» —Natàlia, Abacus Urquinaona

«Periodisme “gastro” del bo!» —Time Out

«Con vibración de reportaje, Casanovas cuenta qué pasó entonces con una mirada en el presente.» —Pau Arenós a El Periódico

«Un escrit sense filtres de l’enfant terrible dels fogons que va capgirar l’escena gastronòmica de Barcelona. Aquest no és un llibre de cuina, ni una biografia edulcorada: és un llibre sobre un xef nascut per trencar motlles.» —Jordi TubellaEl Nacional

«No és un llibre de cuina qualsevol, és la història de com un noi de divuit anys va acabar sent un dels noms importants de la cuina mediterrània nadant contracorrent.» —Núvol

«Un tros d’història d’aquest país.» —Nacho Borraz a La Central

«Solo por las referencias a tantos profesionales del sector conocidos, saludados, añorados, admirados y queridos, ya merece la pena. Un ejercicio de periodismo gastronómico loable.» —Gastronomistas, blog

«Un llibre tan fascinant com ben escrit, que converteix en èpics els avatars d’aquest jove cuiner. Un llibre important de la història de la gastronomia catalana, al costat del que va escriure Santi Santamaria —tan ben escrit i tan suggestiu— que es llegeix com una novel·la. Periodisme gastronòmic del moment, bona teoria gastronòmica i una excel·lent documentació.» —Jaume Fàbrega a Va de Gust

«Pone en el centro del debate el boom de los chefs superestrella. Son personajes que deben existir, pero es muy interesante cuestionarlo desde la figura de Àlex Montiel.» —Carles Armengol a La Vanguardia

«En molts sentits, obre camí i anuncia el que el gènere pot donar en català. Un manifest final a favor d’una altra cultura gastronòmica.» —Miquel Bonet al Quadern d’El País

Entrevistes