Notícies

Presentem la novel·la guanyadora del Premi Roc Boronat, ‘Grans abans d’hora’ d’Agustí Vilar

Aquest dimecres 17 de novembre s’ha presentat Grans abans d’hora d’Agustí Vilar, la novel·la guanyadora del XVII Premi Roc Boronat. L’acte ha tingut lloc al Centre Cívic Les Tovalloles de Sant Feliu de Llobregat amb les intervencions de l’alcalde de la localitat, Jordi San José; el delegat territorial de l’ONCE Catalunya, Xavier Grau; la directora editorial d’Ara Llibres, Izaskun Arretxe; l’escriptor i membre del jurat del Premi Roc Boronat, Àlex Susanna i l’autor del llibre, Agustí Vilar.

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat ha destacat la figura d’Agustí Vilar com una persona molt activa i estimada per la població, tal com ho demostra que fa uns mesos se li lliurés la Medalla d’Or de la Ciutat. Tot seguit, Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya ha comentat l’excepcionalitat de que un escriptor cec hagi guanyat el Premi Roc Boronat en la categoria general, ha lliurat a l’autor un exemplar de la novel·la Grans abans d’hora en Braille i ha explicat que el llibre està disponible en el sistema de lecto escriptura Braille i en versió sonora al Servei Bibliogràfic de l’ONCE. Izaskun Arretxe, directora editorial d’Ara Llibres, s’ha mostrat satisfeta per la qualitat de la narració, el primer any que el segell Amsterdam publica l’obra guanyadora del Premi Roc Boronat. Per un altre cantó, l’escriptor Àlex Susanna ha lloat l’obra que ja el va atrapar quan el va llegir com a membre del jurat sense conèixer-ne el nom de l’autor: “És un llibre fascinant, de molta riquesa literària i amb un tema universal”. Finalment, l’escriptor Agustí Vilar va agrair al jurat i a l’ONCE el fet d’atorgar-li el premi i va fer un esment especial al suport rebut pel seu germà que es trobava entre el públic. Ha destacat que un dels protagonistes dels seus relats és un nen amb síndrome de Down, amb el qual reivindica la discapacitat com a un motor per tirar endavant sense tabús.

El 12 de març, Agustí Vilar va rebre el premi Roc Boronat de narrativa breu en català de l’ONCE Catalunya, dotat amb 6.000 €, per aquesta obra que ja pot trobar-se a les llibreries del país.

Grans abans d’hora
és un retorn nostàlgic i sorneguer a la infantesa de les sargantanes a la butxaca i a la joventut dels muricecs al calaix. Els Frares de la Verga del Mamut, el vell Somiatruites i l’ase Azaña, les primeres noies franceses o Verne i Salgari també desfilen per una enjogassada novel·la de creixement que no és només el fresc d’una època que s’acaba i un nou món que arriba, és també la presentació en societat d’una veu prodigiosa: la d’un narrador de condicions excepcionals i llengua personalíssima que traspua vivacitat amb jocs de paraules i silencis de cadències hipnotitzants.