Carla Vall

A la foguera!

Les dones rere el mite de les bruixes

Una revisió feminista, brillant i necessària als judicis de bruixes de tots els temps. Una reflexió sobre els mecanismes que propicien les noves caceres de bruixes.

Margarita Devesa, una de les primeres bruixes de tots els temps; Enriqueta Martí, la coneguda com a “vampira del Raval”; o Helen Duncan, la darrera dona acusada de bruixeria en ple segle XX, són només tres de les víctimes de judicis de bruixeria que Carla Vall revisita per reconstruir els seus processos judicials i desmuntar el punt de partida de les acusacions: no eren bruixes, eren dones.  

Escrit amb la força de la denúncia i després d’una ambiciosa investigació, A la foguera! reconstrueix i dona un nou significat als judicis misògins del passat per entendre els del present. Com es va crear la idea de bruixa? Qui eren aquestes bruixes? Per què se les condemnava? Qui se’n beneficiava? Què n’ha quedat avui d’aquells processos? Una reflexió lluminosa i poderosa que posa context a la cacera de bruixes, que resignifica els judicis i defensa molts anys després aquestes dones acusades injustament de bruixeria. Un treball necessari que evidencia tot el que queda per fer per la dignitat de les dones.

Entrevistes