Montserrat Armengou i Ricard Belis

Els internats de la por

«D’allà no me’n vaig emportar res de bo. Només un trauma etern que no me’l treurà ningú, un pòsit negatiu que et queda per sempre.»

«Em costa confiar en la gent que m’aprecia i no sé deixar-me estimar. Suposo que em vaig construir una cuirassa per sobreviure en aquell món. Allà nosaltres no érem res, la morralla de la societat: fills del pecat, pares a la presó, nens abandonats... Ningú responia per nosaltres i els nostres destins els marcava amb impunitat total un sistema feixista tocat per la mà de Déu.»

Una investigació esfereïdora que destapa uns fets ocults i silenciats durant dècades: els abusos sexuals, els maltractaments físics i psíquics, l’explotació laboral i les pràctiques mèdiques dubtoses que van patir milers de nens als internats religiosos i de l’Estat durant el franquisme i fins ben entrada la democràcia.

Un exercici de periodisme de primer ordre, que dóna veu a víctimes i testimonis i denuncia amb noms i cognoms la suposada superioritat moral al servei de les més baixes passions. Montse Armengou i Ricard Belis, amb l’orgull del periodisme compromès com a bandera, volen oferir als damnificats la reparació que no els donen les institucions i facilitar que se sàpiga què va passar en aquells internats, amb aquesta infantesa tan injustament tractada.

Llibre coeditat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya.

Amb el suport del Departament de Cultura.

Què n'han dit?

«Fa molt de temps que sóc admirador de la feina de Montse Armengou i Ricard Belis. He de confessar que les seves investigacions sobre les víctimes de la repressió franquista han enriquit alguns llibres meus. Aquesta és una obra important i única, que transmet empatia pel sofriment de tots els que han passat pels internats de la por i indignació en veure una altra, i fins ara desconeguda, dimensió de la crueltat del règim franquista.» Paul Preston

«Molt bo, molt mesurat, molt respectuós.» Lolita Bosch

Fes-ne un tast

Altres llibres de Montserrat Armengou

Altres llibres de Ricard Belis