Esther Miralles

Emboscats

«S’ha escrit sobre anarquistes, comunistes, franquistes, falangistes, carlins i un llarg etcètera. Sobre els emboscats, no. Potser perquè és un subjecte difícil de catalogar, difícil d’etiquetar, de definir, amb angles i arestes, amb llums i ombres. Un subjecte amb formes complexes, com complexa és la naturalesa humana. Les seves veus s’estan apagant. Hem estat a temps d’atrapar gairebé les darreres; els emboscats més joves tenen avui més de 90 anys. Han estat generosos en voler compartir els seus records.»

La història mai no explicada dels que es van amagar per no haver d’anar al front. Una part de la nostra història que restava oculta: la veritat de tots aquells que, durant la Guerra Civil, es van amagar als boscos per no haver d’anar al front. Els mateixos protagonistes –homes del camp, religiosos, polítics– ens expliquen de viva veu la seva versió de la història, uns fets que es van escriure a la llum de les espelmes i que fins avui havien estat ignorats.

Amb el suport del Departament de Cultura.

Què n'han dit?

“El llibre d’Esther Miralles té el valor de fer-hi una primera aproximació [al fenomen dels emboscats], de constatar-hi múltiples motivacions, des de la por a la indiferència pel conflicte fins a la militància conservadora.” Carles Santacana, El País.

“Són retalls d’històries que s’haurien perdut pel camí.” Núria Escur, La Vanguardia.

Fes-ne un tast