Joan Safont i Plumed

Greuges i desgreuges

Des de finals del segle xix, el debat sobre l’anomenada «qüestió catalana» o «problema catalán» ha tingut un clar i destacat protagonisme a les pàgines de la premsa de Barcelona i de Madrid. Els periodistes, escriptors i cronistes han donat fe del batec del moment polític català i espanyol en cada moment, i hi han intervingut decididament.

Ara que el procés sobiranista ha produït un canvi decisiu i històric en el catalanisme, oferir un ventall de testimonis sobre com es va produir a la premsa catalana i espanyola el debat sobre Catalunya i la resolució de l’encaix dins d’Espanya és una lectura essencial per comprendre la dimensió tant del moment present com del llarg procés històric que el precedeix.

Els més de quaranta articles periodístics que Joan Safont proposa i contextualitza en Greuges i desgreuges ens descobreixen que, molt sovint, els arguments d’una part i de l’altra són idèntics als que podem llegir a la premsa d’avui, i fins i tot el dring i l’estil són sorprenentment contemporanis.

Amb el suport del Departament de Cultura.

Entrevistes

Fes-ne un tast