Miquel Berga

Històries del Motel

«Des del primer moment, sabia que aquest havia de ser un llibre coral. Cinquanta anys d’un establiment com el Motel han de baixar, per força, carregats d’història i d’històries. Per això he intentat que el conjunt s’amarés de veus i d’imatges. El tronc central el constitueixen les semblances de tres Homenots –Mercader, Subirós i Pla-, tres elements claus que han donat forma i contingut a una aventura que ha estat fundacional pel que avui anomenem cuina catalana moderna.»

El 1961, Josep Mercader obria l’Hotel Empordà a la N-II, carretera de pas obligat per als vehicles que anaven i venien de França. El Motel aviat es va convertir en referent gastronòmic. Històries del Motel és un recorregut pels cinquanta anys d’aquest establiment, que posa la mirada en els seus protagonistes –Josep Mercader, Jaume Subirós i el client ilElustre, Josep Pla–; dóna veu a Ferran Adrià, Juan Mari Arzak, Joan Roca i Colman Andrews; descriu les experiències de Narcís Comadira, de Jaume Subirós, d’uns corresponsals de premsa a l’Àsia, i de l’autor anònim d’un manuscrit trobat que representa al col·lectiu de clients del Motel, i ho amaneix tot amb cinquanta receptes d’alguns dels plats que han fet gran el Motel.

Poques vegades s’aconsegueix, com en aquest llibre, portar la cuina al camp de la història i la literatura amb tanta amenitat.