Assumpta Montellà

La maternitat d’Elna

La història que ha emocionat milers de catalans

La maternitat d’Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

Amb aquesta nova edició, enriquida amb nous testimonis i un nou text introductori de l’autora, Ara Llibres celebra l’èxit d’un llibre que ja s’ha convertit en un clàssic contemporani. Quan La maternitat d’Elna es va publicar per primera vegada al 2005, ningú s’imaginava que es convertiria en un dels llibres més venuts de la història recent de Catalunya i en un fenomen social que ha transcendit fronteres, llengües i formats era només un somni. Avui, set anys més tard, La maternitat d’Elna s’ha adaptat al teatre i al cinema, és lectura recomanada d’escoles i instituts, s’ha traduït al castellà, al francès i al xinès, i és un dels llibres més recomanats i estimats pels lectors catalans. Gràcies a la incansable tasca de la historiadora Assumpta Montellà, nous testimonis i noves veus s’han atrevit a donar a conèixer les seves històries, i desenes de pares i mares han donat el nom d’Elna a les seves filles en honor a la Maternitat.

El llibre inclou, a més a més de fotografies, una nova introducció de l’autora que reprodueix la seva pròpia escriptura a mà i tres testimonis fins ara inèdits que recullen més casos .

Què n'han dit?

«Un treball de recerca molt acurat amb persones que varen viure a la Maternitat d’Elna a càrrec de l’autora Assumpta Montellà ens ha permès conèixer aquesta història i ressaltar la gran tasca humanitària portada a terme.» —Agnès Boixader a El 9 nou

«En él se narra la historia de la maternidad, se desvela la personalidad de su directora, se recogen las vivencias de algunas de aquellas madres que nunca han olvidado, y de sus hijos, que saben por ellas de lo sucedido y han regresado al lugar de los hechos para atesorar detalles; para cerrar, quizá, un círculo, el de su vida, el de su memoria.» —Lola Huete a El País

«El llibre d’Assumpta Montellà va ser un primer pas per donar a conèixer un indret on van arribar a néixer, segons els documents oficials, fins a 597 nadons.» —Elena Darriba al Diari ARA

«El llibre que va donar a conèixer l’existència de la “Maternitat Suïssa d’Elna” i la figura de la seua fundadora i directora, la suïssa Elisabeth Edienbenz. Un exemple paradigmàtic de com s’ha portat a terme la recuperació de la memòria històrica relacionada amb la Guerra Civil i el franquisme.» —Vicent Sanz al blog “Triticària”

«És un llibre important; s’ha de llegir, no es pot explicar.» —Carme al blog “Quadern de mots”

«És una història d’esperança i de supervivència, per tant de lectura obligatòria.» —Blog “Les coses de la Marta”

«Tot el que s’hi narra és esfereïdor, et posa els pèls de punta i aconsegueix emocionar-te. Una lectura molt necessària!» —Blog “Nym myn books”

«Leer “La maternitat d’Elna” es adentrarse en un mundo precioso, conocer la vida de una mujer maravillosa que hizo de su vida una entrega absoluta a los demás sin esperar nada a cambio.» —Sandra Ferrer al blog “Palabras que hablan de historia”

Entrevistes

El País: La cuna del exilio

Sàpiens: La maternitat d’Elna

Triticària [blog]: lectura recomanada

Quadern de mots [blog]: lectura recomanada

Les coses de la Marta [blog]: lectura recomanada

Nym myn books [blog]: lectura recomanada

Palabras que hablan de historia [blog]: lectura recomanada

Fes-ne un tast

Altres llibres d'Assumpta Montellà