Manel Alías

L’última victòria de l’URSS (Ebook)

Històries fascinants de l’esport soviètic, des de la Revolució fins a Barcelona 92

Un treball periodístic apassionant que ens revela les claus del mètode soviètic per generar esportistes d’elit que han admirat el món.

El lideratge total en l’esport va ser un dels grans objectius que es va traçar l’URSS per marcar múscul davant del món. El periodista Manel Alías, corresponsal de TV3 a Moscou durant molts anys, s’endinsa aquest cop en la Història per narrar-nos les claus d’unes gestes que han fet època. Des dels inicis de la Revolució Russa —quan van renunciar als Jocs Olímpics per considerar-los una pràctica burgesa— fins a la primera posició en el medaller de Barcelona 92 —tot i celebrar-se els Jocs quan el seu país ja s’havia desintegrat—, assistim a tot un seguit d’anècdotes i vivències prodigioses que palesen l’esforç soviètic per assolir l’hegemonia mundial en l’àmbit esportiu.

Medallistes de rècord entrenats des d’infants per excel·lir en les seves disciplines i ser els millors van esdevenir peces clau d’una maquinària descomunal com mai havia existit i segurament no tornarà a existir, malgrat que l’ombra de la Unió Soviètica segueix pesant en l’ànsia de grandesa de Vladímir Putin. Manel Alías n’ha recollit testimonis excepcionals, convençuts encara avui que va ser el sistema desenvolupat pel règim comunista el que els va convertir en campions, i ens comparteix en aquest nou llibre les seves històries apassionants amb l’estil directe, proper i humà que el distingeix.

Pròleg de Pep Guardiola.

Entrevistes

Fes-ne un tast

«Ja es desfilava per la Guerra Freda i es buscaven arenes noves per dirimir la superioritat del model comunista per damunt del capitalista: la conquesta de l’espai, l’avenç científic, omplir els hangars d’armes nuclears procurant no haver-les d’utilitzar i, és clar, l’esport. El model de vida soviètic havia de tenir com a resultat marques imbatibles.»

Altres llibres de Manel Alías