Notícies

Ara Llibres presenta l’obra ‘La llavor de la llibertat. La Segona República a Catalunya’

La Segona República a Catalunya és un homenatge emocionant als qui es van atrevir a viure el somni i, alhora, una obra imprescindible per entendre el passat i construir el futur. Dirigida pel catedràtic Jordi Casassas i coordinada pels especialistes Josep Maria Roig i Rosich, Giovanni Cattini, Carles Santacana i Joan Villarroya, l’obra compta amb els millors historiadors i les grans veus de la Catalunya del futur. Inclou totes les dades i una gran recerca històrica amb documents i fotografies inèdits que per primera vegada veuen la llum.

Tal com ha explicat la directora editorial d’Ara Llibres, Izaskun Arretxe, després de la col·lecció de gran èxit “1714. La Guerra de Successió” i de la recuperació i digitalització del Diccionari Coromines, Ara Llibres publica ara l’obra definitiva sobre la Segona República amb l’objectiu d’acostar al gran públic de forma rigorosa els fets històrics d’aquell període. «El moment històric que està vivint Catalunya té molts elements hereus de la República», ha comentat Arretxe.

L’historiador Josep Maria Solé i Sabaté ha fet un repàs dels diferents intents de Catalunya d’esdevenir una república –la Guerra de Successió, la I República…- i ha recordat com des del 1901 el somni republicà s’estén per tot el país de la mà d’entitats, associacions, casinos, cercles culturals, etc. «En un país democràtic de tanta tradició democràtica, el somni republicà ha de ser possible», ha sentenciat Solé i Sabaté fent referència a la situació actual de Catalunya.

Finalment, el director de l’obra, el catedràtic Jordi Casassas, ha insistit en què l’obra no només és un exercici de rigor històric, si no que també vol posar de costat la història i el moviment cívic que està tenint lloc ara a Catalunya. També ha remarcat el fet que entre els més de 100 historiadors i especialistes participants hi ha un gran equilibri entre noms ja consagrats i noves veus que emergeixen.

L’obra es pot adquirir per subscripció a través del web www.arallibres.cat/republica o del telèfon 933 094 591. El primer volum (El temps de les il·lusions 1931-1933) ja es pot adquirir; el segon (Un país en tensió 1934-1936) estarà disponible al juny i el tercer (Guerra i revolució 1936-1939), al setembre. Arretxe ha destacat el fet que aquest tercer volum contindrà un material inèdit d’especial importància ja que inclourà fotografies inèdites de Francesc Boix que han estat recuperades per l’advocat Josep Cruanyes amb la col·laboració –entre altres- d’Ara Llibres. A més, també inclourà un cens dels catalans enterrats al Valle de los Caídos, resultant de l’estudi que està elaborant la historiadora Queralt Solé.

Fotografia de família presa a l’Ateneu Barcelonès on hi trobareu: Amb el llibre a les mans, Jordi Casassas, director de l’obra. A l’esquerra, Josep Maria Rogi Rosich (jaqueta beig), Joan Villarroya (de ralles) Carles Santacana (a sota, amb barba) i Giovanni C. Cattini, coordinadors. A més: Josep Maria Solé i Sabaté, Eduard Puigventós, Queralt Solé, Félix Villagrassa, Mercedes Morales, Josep Lluís Martínez Berbois, Salomó Marqués, Pau Vinyes, Adrià Cabezas, Miguel Garau, Josep Llúis Martín Berbois, Ferran Aisa, Fernando Sánchez Costa, Rocayah Navarro, Manuel Lladonosa, Quim Nadal, Miquel Puig, David Fernández, Ivan Sans, Jordi Finestres, Muriel Casals, entre altres.