Notícies

Busquem experiències de persones relacionades amb el Bibliobús de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil, la postguerra i l’exili

«Ha estat un privilegi ser bibliotecària, amb els llibres fidels acompanyants que m’han ajudat a superar-ho tot. Des de la guerra, l’exili, la postguerra, la mort de persones que estimava… Per tant, no tinc cap mèrit, i sóc jo qui ha de donar les gràcies als lectors…»

Són paraules de Teresa Rovira, com si fos el darrer comiat, la darrera mirada enrere abans de partir. Teresa Rovira va morir el passat 23 de setembre. Filla de l’historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, va ser una de les alumnes més actives de l’Escola de Bibliotecàries de la Generalitat de Catalunya. La guerra, l’exili i la postguerra van marcar la seva vida, però no van alterar la seva vocació . «Una bibliotecària sempre ha d’estimar els llibres i protegir-los.», deia. Teresa Rovira hauria estat uns dels principals testimonis del nou projecte literari d’Ara Llibres i la historiadora Assumpta Montellà: LES BIBLIOTECÀRIES AL FRONT. Malauradament hem fet tard, ella no hi podrà ser.

Malgrat tot, i seguint el seu exemple, seguirem buscant testimonis com el seu i per això fem una crida per trobar persones que ens parlin de les bibliotecàries durant la Guerra Civil i l’exili. Per això, et preguntem:

. Vas ser bibliotecària o bibiotecari durant la Guerra Civil i l’exili?
. Vas anar al front carregant llibres amb el bibliobús?
. Llegies llibres a les trinxeres qeu et portaven bibliotecàries? Com t’arribaven?
. Amagaves i salvaguardaves llibres catalans durant la repressió franquista?

A Ara Llibres i Sàpiens busquem experiències de persones que d’una manera o altra hagin tingut relació amb el Bibliobús de la Generalitat de Catalunya, que hi participessin o que l’haguéssin fet servir i que vulguin explicar la seva història a la historiadora Assumpta Montellà, que ja fa setmanes està treballant en recopilar material per aquest nou llibre.

A continuació us oferim l’exemple d’un testimoni:

«Jo sempre demanava novel·les de Julio Verne, em servien per evadir-me d’aquella trinxera. Però també he de confessar que el millor no era poder llegir, sinó aquelles noies que duien els llibres amb aquella abnegació i perseverança. Portar els llibres fins a la trinxera o als hospitals tenia el seu mèrit…Oh, i també eren guapes!» (Joan, soldat del Front d’Aragó).

Si vols participar d’aquest projecte editorial col·lectiu, envia’ns un correu electrònic a serieh@arallibres.cat amb les teves dades i la teva experiència breument explicada i ens posarem en contacte amb tu.