Laura de Andrés Creus

Barraques. La lluita dels invisibles

«No he renegat mai dels meus orígens. Però cal explicar que ens vam veure obligats a viure indignament.» Rafael Hinojosa, veí del Somorrostro, i posteriorment membre del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya

Barraques recull, en primera persona, les històries d’aquells que van arribar a casa nostra, des d’abans de la guerra civil espanyola fins a les acaballes del franquisme, a la recerca d’un futur millor. De les miserables condicions de les barraques on van haver de viure. De la seva invisibilitat als ulls d’unes ciutats que estaven fent créixer amb les seves pròpies mans. Dels detinguts i represaliats, deportats dins de les fronteres del seu mateix país. D’aquells qui van tenir valor per mirar aquesta molesta realitat als ulls i mostrar-la tal com era. Dels qui van fer dels barris de barraques la seva llar. I dels qui avui malden perquè la seva memòria no caigui en l’oblit.

En definitiva, Barraques és la història dels vençuts que no es resignaven a perdre.

Què n'han dit?

«El llibre que teniu a les mans, de la Laura De Andrés Creus, té una gran virtut; tracta el tema del barraquisme no tan sols des d’ un punt de vista històric, urbanístic o social, o fins i tot folklòric (Somorrostro), com sovint s’ ha fet, sinó sobretot des de l’ aspecte humà de les persones que ho van viure en la pròpia quotidianitat, amb poca esperança de perspectiva en la seva vida, d’ impossibilitat d’accedir a «l’ascensor social», com es diu avui. Fins a aquest llibre, només en Francisco Candel a les seves novel”les havia descrit tan acuradament aquest estat d’ànim.» Pasqual Maragall, Alcalde de Barcelona (1982-1997), President de la Generalitat de Catalunya (2003-2006)

Altres llibres de Laura de Andrés Creus