Sebastià Serrano

El regal de la lectura

Què passa al nostre cervell quan llegim?

Una petita joia sobre el poder fascinant del llenguatge i de la lectura per a la salut del nostre cervell i per combatre'n l'envelliment.

Un ictus deixa en Claude, un home culte, apassionat per l’art i la literatura, sense capacitat per llegir. Ni una sola paraula. Res. És el primer cas de ceguesa a la lectura diagnosticat, i aquest misteri desperta l’interès de la comunitat científica. Al París de finals del segle xix, el centre del món en matèria de neurologia, hi ha curiositat per descobrir què passa al nostre cervell quan llegim i quins efectes té aquest procés sobre la nostra manera de pensar i de viure.

A partir de la reconstrucció literària del cas real d’en Claude, Sebastià Serrano ens endinsa en l’apassionant món del llibre i la lectura des d’una perspectiva nova: la que defensa els beneficis de llegir per al benestar afectiu, emocional i per a la nostra salut i felicitat. Perquè la ciència demostra que llegir és una de les millors pràctiques per mantenir el cervell en bon estat i optimitzar el funcionament de la ment, exercitar la memòria i prevenir malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer.

 

Amb el suport de:

Què n'han dit?

«Més que el regal de la lectura sembla el poder de la lectura.» —Laura Rosel a El matí de Catalunya Ràdio

«Sebastià Serrano ha escrit un llibre fascinant. Llegir és, per a la cultura i el cervell, l’equivalent de la roda en enginyeria: l’invent mare de tots els grans avenços.» —David Bueno, doctor en biologia i professor de genètica

«Si al món hi hagués més persones com el Sebastià Serrano, seria infinitament millor.» —Marta Vives, periodista cultural i escriptora

«Serrano construeix un document rigorós i de molt bon llegir sobre els beneficis de la lectura envers la nostra salut.» —Joan Portell, pedagog, escriptor i crític literari

«Tant de bo tothom tingués un Sebastià Serrano a la vida, que encengui una llumeta i faci descobrir l’interès per la lectura.» —Laura Rosel a El Matí de Catalunya Ràdio

«Un interessant assaig que barreja ciència i lletres des de l’altra banda: un elogi al poder de la lectura usant la guia de la història i la ciència. Ens calen més híbrids així.» —Salvador Macip, metge i escriptor

«La gran tesi del llibre és que llegir t’ajuda a fer-te un pla de pensions neuronals pel dia de demà.» —Albert Om a Islàndia (Rac1)

«Una de les persones que més bé comunica i que més en sap, de comunicació. Porta quasi 50 anys allargant la vida als seus lectors.» —Òscar Moré al Llapis de Memòria (La SER)

«Una preciosa oda al llenguatge i una reivindicació emotiva de l’acte de llegir.» —Sílvia Tarragona al De boca a orella (Ràdio 4)

«Una anàlisi complexa i extensa sobre tot allò que té a veure amb el món de la lectura des d’un punt de vista neurocientífic.» —Magda Minguet a Olor de Tinta (Ràdio Estel)

Entrevistes

Fes-ne un tast

«Avui sabem que la lectura fomenta i estimula el desenvolupament cognitiu molt més del que ens pensàvem. I que el cervell, avesat a l’exercici continuat de la lectura, serà capaç de compensar el procés de degeneració que es produeix de forma natural amb el pas dels anys».

«Crèiem que la lectura només era un entreteniment gratificant, però quan llegim, fem salut, activem el nostre cervell i retardem malalties degeneratives.»

Altres llibres de Sebastià Serrano