Colecció: Sèrie H, num. 33
Gènere: Memòria històrica
Etiqueta: Mirar el passat per entendre el present
Idioma: Català
ISBN: 9788417804169
Format: 15 x 22 cm
Enquadernació: Tapa tova
Pàgines: 160
Publicació: 18/11/2019
Comparteix si t’ha agradat
Sílvia Marimon i Queralt Solé
La dictadura de pedra
El Valle de los Caídos, entre un passat negre i un futur incert
Allò que sempre has volgut saber sobre el Valle de los Caídos
«El Valle de los Caídos pretenia, i sembla haver aconseguit, ser un símbol franquista que perdurés en el temps: un record dels vencedors de la guerra amb la voluntat d’imposar una ideologia de manera permanent»
El Valle de los Caídos va ser dissenyat per projectar l’ombra de la dictadura franquista i perpetuar el poder dels vencedors sobre els vençuts. Ni la Transició ni la democràcia espanyola han aconseguit dissipar els secrets i l’opacitat que envolta un monument tristament únic en l’Europa dels nostres dies. Com es va finançar la seva construcció? Qui eren els treballadors esclaus que van treballar-hi durant una dècada? De qui són les despulles que s’amunteguen a les criptes? Quin simbolisme amaga la seva arquitectura? Qui és i què pensa el desafiant prior de l’orde de monjos que custodia el monestir del Valle?
Amb rigor i afany divulgador, la historiadora Queralt Solé i la periodista Sílvia Marimon il·luminen, en aquest llibre, la foscor que envolta tot allò relacionat amb el Valle de los Caídos fins al dia d’avui, i es plantegen, encara, una pregunta: superada la polèmica sobre la tomba del dictador Francisco Franco, quins haurien de ser el destí i la funció d’aquest indret?
Què n'han dit?
«Si agafen el llibre no el deixaran: d’una volada i fins al final. Passat fosc i present i cert. Amè, extradocumentat, deixa anar tot el que ens volen fer oblidar», David Fernàndez a La Directa
«La dictadura de pedra és un llibre necessari. Un llibre que explica una història de terror ben real que es va iniciar l’1 d’abril del 1940», Jordi Creus, Nació Digital
«És un llibre construït en contra de silencis i ocultacions.», Gustau Nerin, El Nacional
«El llibre explica la història desconeguda d’aquest monument», Agnès Marquès, No ho sé (Rac 1)