Notícies

‘Climent’ de Josep Maria Fonalleras és reconeguda amb el Premi Crítica Serra d’Or 2014

Josep Maria Fonalleras ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or 2014 de Novel·la per la novel·la Climent, publicada sota el segell Amsterdam Llibres l’any passat. L’entrega del premi s’ha celebrat aquest migdia al Palau Robert de Barcelona i ha estat presidida per l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

El jurat de l’apartat de Literatura i Assaig format per Àlex Broch, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Vinyet Panyella i Josep M. Ripoll ha destacat la qualitat de l’obra de Fonalleras amb aquesta distinció. L’autor ha rebut una serreta d’or, de solapa, per part del irector de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d’Or, P. Josep Massot i Muntaner.

Josep Maria Fonalleras ha publicat diversos llibres de narrativa i reculls d’articles d’opinió, com Un sofà a la riba (1987), Interior de balena (1991), Itinerari recomanat (Ara Llibres, 2003) i Un any de divorciat (Ara Llibres, 2007). Entre les seves novel·les destaquen La millor guerra del món (1998) i August i Gustau (2001). També ha conreat la literatura infantil: Gertrudis i els dies (2003) i Les galetes del Saló de Te Continental (2007). Ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva carrera, com el Just M. Casero, el Ciutat de Palma, l’Octavi Pellissa, el Vaixell de vapor i el Premi de la Crítica Serra d’Or 2005 pel llibre de relats Sis homes. Actualment és columnista dels diaris El Periódico i El Punt Avui.

UN JOC DE MIRALLS, UNA REFLEXIÓ SOBRE L’ESCRIPTURA

A la novel·la, els amics d’en Climent demanen a un escriptor que li segueixi el rastre i que posi ordre a la novel·la que no ha escrit. En la recerca, un joc d’aparences i miralls, s’encara a la vida i a la mort, a la pèrdua, l’amor i l’amistat, mentre és ell mateix qui assisteix al fi nal de la seva pròpia aventura, en un recorregut erràtic que l’enfronta amb les seves pors, angoixes i passions.

QUÈ N’HAN DIT?

“Com el seu Climent, a l’hora de compondre és un orfebre (o un lampista), tot i que aquí també es revela més enginyer que mai.” Jordi Llavina, El Punt Avui.

Climent planteja una reflexió sobre l’escriptura, l’art i la literatura, sobre les possibilitats i els límits per captar i expressar el món.” Martí March, Els Marges.

“L’argument de Climent és menys important que la poètica disposició del material i el joc de miralls”. Ricard Ruiz Garzón, El País.

“Una sòlida reflexió sobre el dolor de la creació i la por que l’escriptor té davant l’ordre que implica donar forma al caos.” Àngel Quintana, El Punt Avui.

“Reconforta trobar un escriptor que no ha renunciat a la profunditat i el rigor.” Julià Guillamon, La Vanguardia.

“Una història que parla del silenci com a refugi literari.” Jordi Puntí, El Periódico.

“Fonalleras planteja una història de desaparicions i reflexions sobre el fet creatiu a partir del repte de tornar a la novel·la dotze anys més tard de l’últim intent.” Jordi Nopca, Ara.