Notícies

El 3er volum de la ‘Segona República a Catalunya’ conté fotografies inèdites de Francesc Boix i una nova investigació sobre el Valle de los Caídos

El 3er volum de la ‘Segona República a Catalunya’ conté fotografies inèdites de Francesc Boix i una nova investigació sobre el Valle de los Caídos.
Després de la publicació al maig del primer volum -‘El temps de les il•lusions 1931-1934’- i al juliol del segon -‘Un país en tensió 1934-1936’-, arriba el tercer volum que completa aquesta obra sota el títol ‘Guerra i revolució 1936-1939’.

Aquest volum abasta el període des de la insurrecció militar contra la República legalment constituïda de juliol del 1936 fins a l’abril del 1939. El focus del relat històric el trobem en la Guerra Civil i pren el punt de vista de la lluita per mantenir el somni republicà viu amb un objectiu d’anàlisi des de la neutralitat.
A través dels diferents articles es detallen fets com la sortida de les primeres columnes cap al front d’Aragó, el procés revolucionari endegat a la rereguarda, la repressió, els Fets de Maig del 1937, els bombardejos sobre la població civil, la solidaritat del poble davant l’adversitat, les relacions i la participació internacional en el conflicte o la cultura i la comunicació en un període tan convuls. Els articles desgranen la realitat bèl•lica, però també la realitat social, cultural i emocional del país en un dels moments més crítics de la nostra història.

Entre la documentació inèdita del volum, tenen un pes molt especial les fotografies de Francesc Boix recentment recuperades i un article especial sobre els catalans enterrats al Valle de los Caídos, amb una part del cens inèdita. Aquest volum, com els anteriors, incorpora les reflexions de veus reconegudes de la vida social, política i cultural del país que, des del present, ajuden a entendre la significació de la Segona República i reprenen la reivindicació d’una sèrie de valors i maneres d’actuar que es van assajar en l’època republicana.

Sota la direcció científica de Jordi Casassas, el director d’aquest volum ha estat Joan Vilarroya i Font. A més de participar-hi historiadors com Queralt Solé, Giovanni C. Catini, Eduard Puigventós, Arnau Gonzàlez, Paola Lo Cascio, Teresa Abelló, Carles Santacana, Josep lluís Martín Berbois, Andreu Mayayo o Oriol Dueñas, també es recullen una sèrie d’articles sota el títol ‘Cap a la III República’ fet per especialistes en diversos temes i veus de la societat civil. Entre aquests hi trobem Raül Romeva, Rosa Regàs, Josep Cruanyes, Sor Lucía Caram, Jordi Porta, Francesc Canosa, Joan José López Burniol o Josep Fontana.

Us recordem que podeu subscriure-us a la col•lecció omplint el formulari al web https://www.arallibres.cat/republica/