Notícies

El FC Barcelona recupera els Estatuts de 1940 de la mà dels autors del llibre El Barça segrestat

A partir de la rigorosa investigació històrica de Jordi Finestres i Xavier G. Luque en la seva obra El Barça segrestat, han sortit a la llum manipulacions, falsedats, xantatges i personatges sinistres que van formar part del període més tenebrós del FC Barcelona. Una etapa on el club va ser intervingut per autoritats franquistes i sotmès al jou de la més ferotge de les repressions entre el gener del 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, i el setembre del 1946, quan el president Agustí Montal Galobart va iniciar la recuperació democràtica de l’Entitat.

Gràcies a aquest propòsit de recerca, s’ha pogut recuperar els Estatuts de 1940, els únics que no es trobaven localitzats al Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona. Aquests, consten de 38 articles, agrupats en deu capítols, i porten la signatura del president Enric Piñeyro, marquès de la Mesa de Asta, i la del secretari Joan Agustí Peypoch. A diferència dels anteriors, estan redactats en llengua castellana i anul·len totes les mesures de control que tenien els socis del Barça sobre els seus dirigents. A més, desapareixen les assemblees de socis o de compromissaris, no hi ha comissions econòmiques ni informes econòmics per als socis i, per descomptat, no es parla d’eleccions presidencials perquè els dirigents del Club es nomenen a dit a través de la Federació Catalana, la Federació Espanyola i la Delegación Nacional de Deportes.

Davant aquests fets, el vicepresident Carles Vilarrubí va declarar que, “amb uns Estatuts com aquests qualsevol altre club que no fos el FC Barcelona hauria desaparegut i, no obstant, amb l’ADN i el país que té al darrere, el Barça ha fet possible que avui, molts anys després, continuem existint i continuem mantenint la nostra identitat. Qualsevol club del món amb uns Estatuts implantats d’aquesta manera hauria desaparegut perquè eren uns Estatuts per fer desaparèixer la identitat d’un club i la identitat del país que representa”.

Vegeu el vídeo de Barça TV durant el lliurament dels Estatuts:

http://www.dailymotion.com/video/x2fbm9e_els-estatuts-del-fcbarcelona-del-1940-al-museu_sport

Per a més informació sobre el llibre i comprar-lo en un clic (en versió digital o en paper):

https://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/746/el-barca-segrestat