Notícies

El premi Roc Boronat bat el seu rècord amb 80 obres presentades

La categoria de narrativa es consolida en la XIX edició del certamen de l’ONCE de literatura en català amb 73 títols, el número més elevat de la seva història.

Barcelona, 31 de gener de 2017.- Aquest matí ha tingut lloc la primera reunió del jurat del XIX Concurs Literari Roc Boronat en Llengua Catalana que convoca l’ONCE i l’obra guanyadora del qual publica el segell de ficció Amsterdam Llibres.

El jurat ha destacat l’increment d’obres presentades que passa de 68 en l’edició del 2016 a 80 en la del 2017.

La categoria de narrativa es consolida en aquesta XIX edició del certamen de l’ONCE de literatura en català amb 73 títols, el número més elevat de la seva història. A l’anterior edició es van presentar 47 obres i la participació més alta, fins al moment, va estar a la XV edició amb 68 títols presentats.

Els objectius d’aquest concurs literari que l’ONCE convoca des del 1999 són donar suport i estimular els escriptors i poetes en català i fomentar la creació literària en aquesta llengua entre les persones amb discapacitat visual. Per una banda, consta d’una modalitat en prosa oberta a tot tipus de persones de més de 18 anys (incloses aquelles amb ceguesa o discapacitat visual greu), l’obra guanyadora de la qual serà publicada per Amsterdam Llibres (Ara Llibres) a més de rebre una dotació econòmica de 6.000 €. Per l’altra banda, hi ha dues modalitats exclusives per a persones cegues o amb discapacitat visual greu, a partir de 16 anys i que inclouen prosa i poesia. En aquest cas, les obres guanyadores seran premiades amb una dotació econòmica -de 900 i 300 € respectivament- i una escultura amb placa gravada.

El jurat -que compta enguany amb noves incorporacions- està format per: Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, periodista de Cultura a El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres; Lolita Bosch, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.

A la darrera edició va resultar-ne guanyadora Lolita Bosch amb la seva novel·la La ràbia. Una obra d’autoficció que compta amb una gran potència narrativa i és fidel al seu estil. Bosch denuncia i analitza el bullying que va patir dels 14 als 17 anys, a través dels seus propis records i del testimoni d’un grup d’adolescents que actualment pateix assetjament. En un estil que segueix la línia d’altres obres de l’autora que indaguen en la seva identitat -com La família del meu pare o Ara escric-, Bosch ens endinsa en com es va sentir, què n’opinen els seus amics actuals, quina és l’actitud dels professors i adults involucrats… Així, capítol rere capítol, ens explica que patia lipotímies a causa dels nervis; que volia fugir cada dia; que els seus pares no sabien què fer; que es preguntava perquè li havia tocat a ella; que intentava passar desapercebuda; que sentia una ràbia que no sabia on dirigir.

L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el 9 de març a dos quarts de set del vespre a l’Auditori de l’ONCE.