Notícies

L’escriptor Agustí Vilar rep el premi Roc Boronat d’ONCE Catalunya de narrativa breu en català

· És la primera vegada en la història dels guardons, que un escriptor cec s’emporta el premi literari en la categoria general, oberta a tothom.

· L’ONCE homenatja l’escriptor Jaume Cabré, a qui lliura en Braille un exemplar de Llibre de preludis i en suport sonor, El sentit de la ficció.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Elena Blaya, tècnica de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director de CCCB; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Izaskun Arretxe, directora d’Ara Llibres; Xevi Sala, guanyador en la categoria de narrativa a l’anterior edició i Marc Oriol Crespí, professor.

El passat 12 de març, Agustí Vilar, afiliat a l’ONCE, va rebre el premi Roc Boronat de narrativa breu en català de l’ONCE Catalunya, dotat amb 6.000 €, per l’obra presentada amb el títol Grans abans d’hora.

Aquesta novel·la narra la joventut d’en Llufes, un noi fill de Sant Feliu de Llobregat, que creix caçant sargantanes i rebent clatellades dels frares de l’escola. Des dels seus anys d’institut fins als primers cursos d’universitat, la novel·la va desplegant episodis significatius d’una infantesa i adolescència que potser van durar massa. El llibre serà publicat properament per Ara Llibres -sota el seu segell de Ficció Amsterdam- que per primer cop, publicarà l’obra guanyadora.

A més, Agustí Vilar, nascut el 28 de setembre del 1955, ja ha publicat anteriorment quatre llibres de poesia: Com s’estima un pobleOctubre endinsMirades sense fulles i Sargantanacarícies. El 1979 va guanyar el Premi Martí Dot de poesia jove en català.

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Antoni Jaumandreu, va guanyar en l’apartat de prosa amb l’obra Carpe Diem. El premi està dotat amb 900 €. I Ximo González es va endur el guardó de poesia, dotat amb 300€, amb l’obra Igualtat Humana, especialment pel poema, Canvi de Llar.

Durant la vetllada d’entrega del premis Roc Boronat, es va retre homenatge a l’escriptor Jaume Cabré, a qui es va lliurar en Braille un exemplar de l’obra Llibre de preludis i de l’obra El sentit de la ficció, en suport sonor.

La solidaritat que milers de ciutadans catalans ens donen cada dia amb la compra del cupó i d’altres productes de joc responsable és retornada per l’ONCE en forma de serveis especialitzats, als quals destina molts recursos humans i econòmics: educació, ocupació, rehabilitació, inserció laboral, ajudes tècniques, oci, esport, comunicació i accés a la informació per a persones amb ceguesa o amb greu discapacitat visual. I a través de la Fundació ONCE, que es nodreix amb el 3 % dels ingressos bruts de la venda de les loteries de l’ONCE, ajuda milers de persones catalanes amb discapacitat a trobar una feina digna, lluitant diàriament per aconseguir l’accessibilitat de productes, béns i serveis.

L’ONCE té més de 71.000 afiliats, genera quasi 136.000 llocs de treball directes i indirectes a Espanya (més de 112.000 dels quals estan ocupats per persones amb discapacitat) i té més de 20.000 venedors, tots amb discapacitat. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i el col·lectiu de l’ONCE i la seva Fundació supera les 15.000 persones. A Catalunya la venda del cupó dóna ocupació a gairebé 3.000 persones.