Notícies

L’escriptora Lolita Bosch rep el premi Roc Boronat de l’ONCE Catalunya de narrativa breu en català amb una novel·la sobre el ‘bullying’

Lolita Bosch, nascuda a Barcelona en 1970, ha rebut aquesta nit el premi Roc Boronat de narrativa breu en català de l’ONCE Catalunya, dotat amb 6.000 €, amb l’obra presentada amb el títol de La ràbia. S’emporta el premi per una obra d’auto ficció que compta amb una gran potència narrativa i és fidel al seu estil.

Bosch denuncia i analitza el bullying que va patir dels 14 als 17 anys, a través dels seus propis records i del testimoni d’un grup d’adolescents que actualment pateix assetjament. En un estil que segueix la línia d’altres obres de l’autora que indaguen en la seva identitat -com La família del meu pare o Ara escric-, Bosch ens endinsa en com es va sentir, què opinen els seus amics actuals, quin és l’actitud dels professors i adults involucrats?… Així, capítol rere capítol, ens explica que patia lipotímies a causa dels nervis; que volia fugir cada dia; que els seus pares no sabien què fer; que es preguntava perquè li havia tocat a ella; que intentava passar desapercebuda; que sentia una ràbia que no sabia on dirigir. El llibre serà publicat al maig per Ara Llibres –sota el seu segell de Ficció Amsterdam- que per segona vegada publicarà l’obra guanyadora.

Lolita Bosch ha viscut a Albons (Baix Empordà), a Estats Units, a l’Índia, un any a Oaxaca (Mèxic) i nou anys en la Ciutat de Mèxic. Escriu tant en català com en castellà, i la seva obra ha estat traduïda a l’anglès, francès, alemany i polonès, entre d’altres. Ha estat guardonada amb diversos premis tant pel seu treball periodístic com per les seves novel·les. El 2010, l’adaptació cinematogràfica de la seva novel·la Elisa Kiseljak va ser guardonada amb el Premi Especial del Jurat del 58º Festival de Cinema de Sant Sebastià. És editora i fundadora del blog ‘Nuestra aparente rendición’ http://nuestraaparenterendicion.com/

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Josep Maria Sarabia ha guanyat a l’apartat de prosa amb l’obra Tarda de pluja. I Sònia Ribera s’ha emportat el guardó de poesia amb l’obra Retrat.

Durant la vetllada es va retre homenatge a l’escriptor Màrius Serra, a qui es va lliurar en Braille un exemplar de l’obra Quiet i de l’obra Plans de futur, en suport sonor.

El jurat d’aquesta edició l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONZE a Catalunya, i ha estat format per Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Izaskun Arretxe, directora de Ara Llibres; Elena Blaya, tècnic de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i Agustí Vilar, guanyador en la categoria de narrativa en l’edició anterior. Aquest any, la decisió de premiar l’obra La ràbia ha estat presa per unanimitat entre tots els membres del jurat.