Notícies

L’IEI acull la presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va destacar que aquesta història va ser una mostra de supervivència a la postguerra.

Canosa va explicar que aquest llibre “és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant”.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va presidir dijous 19 de febrer la presentació del llibre Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo, del periodista i escriptor Francesc Canosa.

L’obra, que es va presentar a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI),  explica les històries i els testimonis d’un gran nombre de pagesos del ponent català que es dedicaven a fer i vendre aquests populars cigars al límit per tal de sobreviure durant la postguerra. El llibre es basa en l’aportació de veïns de Fondarella, Juneda, Torres de Segre, Torregrossa i altres indrets.

El president de la Diputació de Lleida va manifestar la seva “satisfacció” per poder presentar aquest llibre que “contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure”. Reñé va afegir que “aquesta història real va ser una mostra del compromís i la convivència de tot un poble”.

En aquest llibre l’autor treu a la llum una realitat on la por, l’astúcia i la supervivència formaven part de la realitat d’aquests pagesos que feien el que calgués per tal de tirar endavant.

Canosa va explicar que aquest llibre “és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant i ser autosuficient”. “L’emprenedoria és això, no esperar que et donin la resposta sinó buscar la supervivència en la nova economia”, va indicar l’autor.

L’acte, que va reunir més de mig centenar d’assistents, també va comptar amb la intervenció del director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, que va destacar el caràcter lluitador i de subsistència dels lleidatans que fabricaven els caliquenyos a les comarques del Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià.