Notícies

Lolita Bosch guanya el XVIII premi Roc Boronat amb una novel·la sobre bullying

L’ONCE homenatja Màrius Serra a la gala de lliurament

  • El lliurament dels guardons és dijous 17 de març a les 19.30 h a l’Auditori de l’ONCE Catalunya (Gran Via, 400 –Barcelona).
  • El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, presidirà l’acte.
  • El concurs té dos grups: un per a persones cegues i amb discapacitat visual greu i el de novel·la breu obert a tothom.

Barcelona, 14 de març de 2016.- Lolita Bosch, nascuda a Barcelona el 1970, ha estat la guanyadora de la 18ena edició dels premis literaris Roc Boronat de narrativa breu en català de l’ONCE Catalunya, dotat amb 6.000 €, amb l’obra presentada amb el títol de La ràbia. S’endú el premi per una obra d’autoficció que compta amb una gran potència narrativa i és fidel al seu estil.

Bosch denuncia i analitza el bullying que va patir dels 14 als 17 anys, a través dels seus propis records i del testimoni d’un grup d’adolescents que actualment pateix assetjament. En un estil que segueix la línia d’altres obres de l’autora que indaguen en la seva identitat -com La família del meu pare o Ara escric-, Bosch ens endinsa en com es va sentir, què n’opinen els seus amics actuals, quina és l’actitud dels professors i adults involucrats… Així, capítol rere capítol, ens explica que patia lipotímies a causa dels nervis; que volia fugir cada dia; que els seus pares no sabien què fer; que es preguntava perquè li havia tocat a ella; que intentava passar desapercebuda; que sentia una ràbia que no sabia on dirigir.

El llibre serà publicat properament per Ara Llibres -sota el seu segell de Ficció Amsterdam- que per segon cop publicarà l’obra guanyadora.

Lolita Bosch ha viscut a Albons (Baix Empordà), als Estats Units, a l’Índia, un any a Oaxaca (Mèxic) i nou anys a la Ciutat de Mèxic. Des de llavors, considera Mèxic casa seva. Escriu tant en català com en castellà, i la seva obra ha estat traduïda a l’anglès, francès, alemany i polonès, entre d’altres. Ha estat guardonada amb diversos premis tant pel seu treball periodístic com per les seves novel·les. Al 2010, l’adaptació cinematogràfica de la seva novel·la Elisa Kiseljak va ser guardonada amb el Premi Especial del Jurat del 58è Festival de Cinema de Sant Sebastià. És editora i fundadora del blog ‘Nuestra aparente redición’ http://nuestraaparenterendicion.com que, des de l’estiu de 2010, s’ha convertit en un important fòrum pel debat i la reflexió sobre la violència a Mèxic. Escriu novel·les infantils, juvenils i per adults.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat, que enguany arriben a la seva majoria d’edat i fan 18 anys, estarà presidida per conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, aquest dijous 17 de març a les 19.30 h a l’Auditori ONCE Barcelona.

Durant la vetllada es retrà homenatge a l’escriptor Màrius Serra, a qui es lliurarà en Braille un exemplar de l’obra Quiet i de l’obra Plans de futur, en suport sonor.

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Josep Maria Sarabia ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra Tarda de pluja. I Sònia Ribera s’ha endut el guardó de poesia amb l’obra Retrat.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Elena Blaya, tècnica de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Izaskun Arretxe, directora d’Ara Llibres i Agustí Vilar, guanyador en la categoria de narrativa a l’anterior edició. Enguany, la decisió de premiar l’obra La ràbia ha estat presa per unanimitat entre tots els membres del jurat.

La solidaritat que milers de ciutadans catalans ens donen cada dia amb la compra del cupó i d’altres productes de joc responsable és retornada per l’ONCE en forma de serveis especialitzats, als quals destina molts recursos humans i econòmics: educació, ocupació, rehabilitació, inserció laboral, ajudes tècniques, oci, esport, comunicació i accés a la informació per a persones amb ceguesa o amb greu discapacitat visual. I a través de la Fundació ONCE, que es nodreix amb el 3 % dels ingressos bruts de la venda de les loteries de l’ONCE, ajuda milers de persones catalanes amb discapacitat a trobar una feina digna, lluitant diàriament per aconseguir l’accessibilitat de productes, béns i serveis.

L’ONCE té més de 71.000 afiliats, genera quasi 136.000 llocs de treball directes i indirectes a Espanya (més de 112.000 dels quals estan ocupats per persones amb discapacitat) i té més de 20.000 venedors, tots amb discapacitat. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i el col·lectiu de l’ONCE i la seva Fundació supera les 15.000 persones. A Catalunya la venda del cupó dóna ocupació a gairebé 3.000 persones.