Notícies

L’ONCE Catalunya convoca la XIX edició del Concurs Literari Roc Boronat

Amb l’objectiu de fomentar la creació literària en català, especialment de les persones amb discapacitat visual, però també per potenciar l’activitat dels escriptors i poetes, l’ONCE Catalunya organitza una nova edició del Concurs Literari en Llengua Catalana Roc Boronat. Les bases del certamen ja són públiques, i les pots consultar aquí.  

Hi podran participar escriptors de qualsevol país, sempre que els seus treballs estiguin escrits en llengua catalana i compleixin una sèrie de requisits. El concurs es divideix en dos grups de participants: el primer d’ells consta de dues modalitats, una de prosa i una altra de poesia amb una dotació econòmica de 900 i 300 € respectivament i una escultura amb una placa gravada per cadascun dels guanyadors. La participació a aquestes dues modalitats és a partir de 16 anys i és exclusiva per a persones cegues o amb una discapacitat visual greu.

El segon grup és de modalitat única i s’obre a totes les persones majors de 18 anys (incloses aquelles amb ceguesa o discapacitat visual greu). En aquest grup, els candidats podran presentar una novel·la curta o un conjunt de relats de temàtica lliure. L’obra guanyadora serà publicada pel segell Amsterdam (Ara Llibres) i rebrà una dotació econòmica de 6.000 euros i també una escultura amb una placa gravada.

Els últims anys, han resultat guanyadors d’aquesta modalitat única Lolita Bosch amb la seva obra La ràbia (2016) i Agustí Vilar amb Grans abans d’hora (2015).

El concurs serveix per retre homenatge a la figura de Roc Boronat, un home estretament lligat a l’escriptura i la política. Boronat va néixer a Barcelona l’any 1897 al barri de Poble Nou i estava afiliat al moviment Estat Català, de Francesc Macià. Impulsat pel desig de canviar el sentit de la beneficència pel d’assistència, Boronat es va comprometre a aconseguir l’autonomia personal de les persones cegues. L’any 1932, després de la proclamació de la II República, va fundar el Sindicat de Cecs de Catalunya.

EL termini per presentar les obres candidates a la XIX edició del Concurs Literari Roc Boronat finalitza el 30 de desembre de 2016, i els treballs a presentar hauran d’haver estat conclosos abans del 21 de juliol de 2016. El Jurat avaluador, compost per personalitats de les lletres i l’àmbit de la cultura, estarà presidit per l’ONCE i farà públic el veredicte durant el primer trimestre de 2017.