Notícies

S’inicia la campanya “Seguirem vivint” amb la publicació del llibre d’Elisabet Pedrosa

L’Equip de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu ha posat en marxa un projecte molt especial: “Seguirem vivint”. La finalitat d’aquest és la divulgació del paper i de les necessitats d’aquest equip per tal d’aconseguir els recursos necessaris per fer que la unitat creixi i pugui ajudar cada cop a més gent. 

El 1991 es va crear a Espanya la primera Unitat de Pal·liatius Pediàtrics a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. És l’única a Catalunya com a tal, i atén cada any una mitjana d’entre 80 i 90 nens de tot el territori. Està formada per professionals interdisciplinaris que, a partir del diagnòstic d’una malaltia amenaçadora o limitadora per a la vida, ajuda el malalt i la seva família a afrontar, de la millor manera possible, la situació a partir d’adequades atencions físiques, socials, emocionals i espirituals, fins la mort.

L’objectiu de la creació d’aquesta nova unitat és l’obtenció de més cobertura de metges i infermeres les 24 hores al dia i els 365 dies de l’any; una millor cobertura de l’atenció interdisciplinària necessària ja que actualment els especialistes hi fan una dedicació parcial, i caldria tenir-los a dedicació completa; més recursos per a la Unitat de Dol, dedicada als pares que han perdut un fill; més recursos per a la formació de professionals; una xarxa de Cures Pal·liatives a Catalunya ja que el treball en xarxa redueix els problemes de la falta d’equitat a l’hora de rebre atencions de qualitat al propi domicili; i oferir a les famílies una web de suport per tal d’unificar a totes les famílies d’aquí amb aquelles que viuen els diferents territoris de parla castellana.

Per col·laborar-hi i intentar que tots els propòsits mencionats anteriorment es puguin fer realitat, hi ha dues vies per a fer-ho: comprant el llibre Seguirem vivint d’Elisabet Pedrosa ja que els drets d’autor aniran destinats al finançament d’aquesta iniciativa de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu; o bé, fent una donació directa al projecte de micromecenatge “Seguirem vivint” a través de la pàgina web Implica-t.org (http://implica-t.org/ca/campaigns/seguirem-vivint/).

El llibre Seguirem vivint és un testimoni excepcional per sensibilitzar sobre el gran paper d’acompanyament a la mort de les cures pal·liatives pediàtriques, perquè sigui un dret el que ara encara és un privilegi: que tot infant en situació crítica mori acompanyat. L’autora explica amb naturalitat i lucidesa la mort de la filla, i la desesperació dels últims anys i mesos al seu costat en un camí de pèrdua continuada. Ens narra també, el dia a dia després de la seva mort: el buit vertiginós, el dolor profund i el desconcert. I com es reprèn, a poc a poc, el fil de la vida: tornar a omplir el carro al supermercat, tornar a menjar i a cuinar, tornar a ballar i a descobrir la natura, tornar a somriure, tornar a fer l’amor… En definitiva, tornar a viure després de la pitjor experiència en la vida d’una família.

Per a més informació:
Pàgina Implica-t.org: http://implica-t.org/ca/campaigns/seguirem-vivint/
Enllaç al web d’Ara Llibres en català i castellà:
– https://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/753/seguirem-vivint
– https://www.arallibres.cat/ca/cataleg/1/754/seguiremos-viviendo
Vídeos metge de Pal·liatius:
http://www.365batecs.org/latido/no-hi-edat-natural-morir
http://www.365batecs.org/latido/em-sento-privilegiat-poder-acompanyar-families-moment-tan-intim-impactant
Estrategia en Cuidados Paliativos del Sistema Nacional de Salud https://www.msssi.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/docs/paliativos/cuidadospaliativos.pdf