Notícies

Teresa Solana guanya el XIX premi Roc Boronat amb un recull de relats entrellaçats de temàtica negra

El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Teresa Solana com a guanyadora de la 19a edició per l’obra Matèria gris. L’originalitat i l’encert d’entrelligar històries, així com la solidesa de la veu narrativa i el retrat crític i irònic de la societat actual són alguns dels valors d’aquest recull de relats que el jurat ha destacat. El premi, convocat per ONCE Catalunya està dotat amb 6.000 €.

Matèria gris de Teresa Solana arribarà a les llibreries al maig amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat. L’obra està formada per vuit contes llargs, independents, de temàtica negra, i amb històries que s’enllacen les unes amb les altres a través dels personatges.

Teresa Solana (Barcelona, 1962) viu actualment a Oxford (Anglaterra). És escriptora i traductora. El 2016 va publicar Campanades de boda i Tiempo muertoLa casa de les papallones; al 2013 i El Segrest; el 2011. També és la creadora de la col·lecció infantil Supernyaps i de les novel·les Lliçó d’anatomiaLa mentida, L’Hora ZenNegres tempestes –amb la qual va guanyar el premi Crims de Tinta el 2010-, Un crim imperfecteSet casos de sang i fetge i una història d’amor i Drecera al paradís, amb la qual va inaugurar el 12 de març de 2009 “El racó dels escriptors”, una tertúlia i punt de trobada entre el col·lectiu de lectors de l’ONCE –en Braille i audiollibres- i els seus autors preferits.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

La cerimònia d’entrega dels premis Roc Boronat ha tingut lloc aquest dijous 9 de març a les 19.30 h a l’Auditori ONCE Barcelona i durant la vetllada s’ha homenatjat a l’escriptor Andreu Martín, a qui s’ha lliurat en Braille un exemplar de l’obra Jutge i part i de l’obra Corpus delicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un, en suport sonor.

En la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Joan Miquel Roig Mestre ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El sabater del Rif. El premi està dotat amb 900 €. I l’apartat de poesia ha quedat desert.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial d’Ara Llibres; Lolita Bosch, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.