Aliades, de Txell Feixas

There is nothing to show here!
Slider not found.

Txell Feixas, Aliades

La història d'un equip de nenes de l'Orient Mitjà que ha donat esperança a tota una generació.

Compra el llibre

Un relat honest i cru, però ple d’esperança, sobre un equip de bàsquet femení que va obrir camí per a les noies del camp de refugiats de Xatila. Txell Feixas, que ha esdevingut un referent del periodisme de qualitat, rigorós, compromès i feminista, es consolida com a altaveu per a les dones a l’Orient Mitjà.

 

Fins i tot enmig de la foscor absoluta, en un dels llocs més perillosos i insalubres del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança tan lluminoses que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, on malviuen 40.000 persones en un únic quilòmetre quadrat, aquesta llum va entrar amb el Majdi, un carismàtic pintor palestí que va crear un equip de bàsquet femení per apartar les noies d’un destí dramàtic que sempre comença amb un matrimoni infantil forçat i les condueix sense remei a una espiral de drogues, maltractaments i crims d’honor. El seu primer objectiu era salvar la seva pròpia filla, la Razan, que aleshores tenia 12 anys i l’abisme a tocar. Porta a porta, el Majdi convenç altres pares que les seves filles poden trobar en aquell equip un espai saludable de trobada i compromís que millori el seu futur. Que els doni confiança i autoestima. És així com nenes que no tenien rutines de nenes aprenen a jugar.

Una dècada després d’aquella feliç iniciativa, no exempta de riscos i boicots per part de la comunitat, la periodista Txell Feixas relata la història personal del Majdi —esdevingut un líder natural al camp— i ens endinsa en les històries colpidores de la Razan —que cau en un matrimoni pervers i fatal però aconsegueix sortir-ne a temps—, la Basma —la mare, un puntal imprescindible—, la Cadira —entrenadora de criquet que agafa el relleu al Majdi amb iniciatives noves per empoderar les nenes— i tota una nova generació de jugadores. Nenes que han descobert, gràcies a la determinació de les dones valentes que treballen en col·lectiu i que no volen que caiguin en els seus mateixos errors, que poden somiar si algú els mostra la manera d’obrir els ulls. Que poden ser nenes. Que poden ser elles mateixes. Que poden, senzillament, ser.

«Malgrat la duresa del camp, els somnis d'aquests infants són més grans que Xatila. El de l'Omar poder ser el nen que ell vulgui. El de la Banna, més bàsic i ambiciós: poder jugar, sortir, caminar, decidir, viure. En definitiva: poder ser.»

Primera crònica de Txell Feixas sobre l'equip de les valentes (13/07/2019)

La notícia completa, que va inspirar el llibre, aquí: "Quan el bàsquet pot allunyar nenes refugiades del matrimoni infantil"

Basket Beats Borders

Basket Beats Borders neix el gener de 2017, un projecte entre Roma i Beirut basat en l'equip de bàsquet femení de Xatila, el Palestine Youth Clubm amb l'objectiu de dotar el projecte de solidesa i obrir noves portes. Amb aquest projecte, les jugadores van poder sortir del camp de refugiats i el 2017 i 2018, volar a Roma. L'any següent van viatjar al País Basc durant 15 dies. El projecte continua actiu i ha ampliat el seu impacte a altres països i comunitats refugiades.

Agenda d’actes

Dimarts 14 de març, 19h
Biblioteca Francesca Bonnemaison

Una conversa entre Txell Feixas i la periodista Mònica Terribas per a presentar el llibre.
+Informació

Recull de premsa

Planta Baixa, TV3: Txell Feixas presenta el llibre "Aliades"

«L’Afra estava menys riallera i més esquiva. Portava l'ull esquerre de vellut. Aquell era el preu que estava pagant per continuar a l'equip. Quan s’haurà acabat el partit, s'asseurà en una de les dues cadira de plàstic que hi ha tocant el terreny de joc. I allà, davant per davant, amb els genolls tocant-se i acariciant-se els caps, la Kadria li dedicarà el temps de qualitat».

Títols de Txell Feixas