Notícies

Llibres per a metges: algunes recomanacions

«Metge significa ‘aquell que té cura i que cura’, és a dir, cuida i guareix. El metge és una persona d’acció, també d’estudi, tenaç i compromès, sense cofoismes i convençut que la seva feina té sentit.» així comença En la pell del pacient, un dels llibres que us recomanem a continuació, en aquesta llista dedicada a totes les persones que estiguin en contacte amb l’exercici de la medicina (o que vulguin estar-ho).

A en En la pell del pacient, Salvador Esquena posa els metges davant del mirall. El llibre és un brillant i incisiu exercici d’autocrítica i honestedat d’un metge en actiu que denuncia, des de dins, els greus problemes actuals de la pràctica de la medicina. «Quan la salut és un negoci, es converteix en un producte de mercat, la medicina pot perdre la seva essència i el metge, la decència.».

I de la profunda reflexió i crítica de Salvador Esquena, a la gratitud d’Elisabet Pedrosa. Seguirem vivint és el testimoni excepcional d’una mare que ha perdut la seva filla d’onze anys per sensibilitzar sobre el gran paper d’acompanyament a la mort de les cures pal·liatives pediàtriques, perquè sigui un dret el que ara encara és un privilegi: que tot infant en situació crítica mori acompanyat.

De la realitat a la ficció, per posar-se en el lloc de l’altre, empatitzar i entendre: No hi cabem dues vegades en aquest món, és una novel·la sobre l’amor, la mort i la passió com un joc d’emocions al límit entre l’Ernest i la Nora, una parella de vuitanta anys que s’adona que el pas del temps és inexorable i els diagnòstics d’Alzheimer i càncer només fan que subratllar amb dolor aquesta evidència. La parella aviat entén que el seu temps s’acaba.

A vegades, la realitat supera la ficció. Prova d’això n’és Anècdotes d’infermeres d’Elisabeth G. Iborra, una demostració que les llegendes urbanes en infermeria fan curt respecte a la realitat. L’imaginari col·lectiu no és capaç d’arribar a l’extrem de les anècdotes que les infermeres d’aquest país viuen diàriament en els centres sanitaris als quals els malalts i els seus familiars semblen anar en un estat d’agitació i desorientació que els porta a protagonitzar històries certament surrealistes. Llegeix-les, t’agradaran!

I acabem tancant el cercle amb el Dr. Jordi Desola i el seu llibre Doctor, parlem?, un llibre on, per primera vegada, un metge desvela tots els seus pensaments, neguits, recomanacions i conclusions a propòsit de la comunicació i les relaciones entre pacients i metges. El Dr. Jordi Desola, avalat per més de trenta anys d’experiència, i d’una manera clara, entenedora i amena, reflexiona sense alliçonar ningú sobre la necessitat d’un bon diàleg per millorar els diagnòstics, per sentir-nos millor com a pacients, per fer una bona praxi mèdica.