Premi Ara Llibres de No Ficció

Nova convocatòria!

Després de més de 20 anys de trajectòria, a Ara Llibres volem continuar treballant per potenciar i prestigiar l’àmbit de la no-ficció en llengua catalana. És per això que obrim la convocatòria de la segona edició del Premi Ara Llibres de No-Ficció. L’objectiu és generar i fer aflorar continguts sòlids i de qualitat literària, escrits amb tremp i passió, que esdevinguin referents del gènere i amb potencial per arribar a un públic nombrós en diversos formats, amb el llibre com a eix central.

Som conscients que hi ha idees de no ficció magnífiques que encara s’han d’escriure, i des d’Ara Llibres ens proposem fer-les realitat amb l’acompanyament i la cura en els processos editorials. Amb aquesta convocatòria, volem contribuir a elevar i eixamplar els marges de la literatura de no ficció en llengua catalana.

Els projectes presentats els llegirà i els valorarà un jurat qualificat format per cinc professionals referents dels àmbits literari, cultural, educatiu, periodístic i audiovisual, coordinats i presidits per la direcció editorial d’Ara Llibres. El termini de presentació de les propostes ja està obert i s’acaba l’1 de maig del 2024 i compta amb una dotació econòmica de 40.000 euros.

Descarrega les bases de participació:

Nom*
Deixeu anar els fitxers aquí o
Max. file size: 256 MB.

    Qui s’hi pot presentar?

    Autors i autores majors d’edat amb inquietuds i passió que vulguin aprofitar l’oportunitat de dedicar-se durant uns mesos de la seva vida a fer el gran llibre que sempre han ambicionat, i que s’editarà a Ara Llibres.

    Cada autor o autora només podrà presentar una única proposta, que ha de ser original, escrita en llengua catalana, lliure de compromisos contractuals i no publicada abans, ni completament ni de manera parcial, per cap mitjà escrit. No s’admetran pseudònims ni manuscrits finalitzats.

    #PremiAraLlibres

    Marina Monsonís, guanyadora de la primera edició del Premi Ara Llibres de No Ficció amb Mare Mar

    Mare Mar

    Li diem planeta terra o mare terra, quan el 70% del planeta està format per l’oceà. L’estat de l’oceà és molt delicat i aquest llibre ens connecta amb la seva riquesa i amb les seves problemàtiques per intentar posar-hi remei.
    Mare mar entrellaça les memòries més canalles, vívides, tristes i divertides dels sabers populars dels habitants de la Barceloneta —peixateres, xarxaires, pescadors, corders, portuaris, persones migrades amb oficis de mar—, amb el coneixement científic de l’estat de l’oceà i de les formes de vida de les espècies marines.

    A través d’un llenguatge planer i de barri, aprendrem a netejar, honrar i cuinar peixos oblidats, de proximitat i de temporada amb tècniques pesqueres sostenibles, a saber quan i en quines situacions és adequat menjar-los o deixar de fer-ho per complet, quins peixos s’estan extingint i quins s’adapten a la pujada de la temperatura de la mar.

    La mar, com moltes mares, ens ha nodrit durant milers d’anys, Mare mar ens convida a respectar-la, cuidar-la i estimar-la.

     

    Marina Monsonís

    Marina Monsonís és una artista visual estretament vinculada a la mar. És sisena generació del barri de la Barceloneta, d’una família vinculada a la mar: pescadors, peixateres, corders, cuineres de ranxo de peix i xarxaires. La seva obra relaciona les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafiti, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. L’última dècada s’ha centrat a promoure els peixos oblidats, de proximitat i de temporada a través de murals, textos, tallers i receptaris tradicionals de barca, això ha inspirat molts projectes i comerços que en l’actualitat defensen aquest tipus de cuina de peix.

    El 2022 va ser nominada al Premi de l’Assossiació d’artistes visuals de Catalunya en la modalitat de Trajectòria artística, va guanyar el guardó a la Mirada Sostenible dels Premios Comer de La Vanguardia i va rebre el Premi Josep Mercader d’Alimentació Sostenible atorgat pel Fòrum Gastronòmic de Barcelona. Des del 2018 dirigeix la cuina del MACBA, un projecte artístic i culinari que se centra en una cuina en el context de la crisi climàtica i energètica.

    El que estructura principalment el seu treball és fruit de l’estima que li té a la mar.